Грчка и Македонија, помак са мртве тачке

Састанак грчког и македонског премијера могао би да буде добра основа за побољшање односа Скопља и Атине и решење вишегодишњег спора око назива Македоније. Разговори Папандреуа и Груевског оцењени као тешки, али уједно и корисни и успешни.

Премијери Македоније и Грчке, Јоргос Папандреу и Никола Груевски разговарали су у Бриселу о решењу спора Скопља и Атине око назива Македоније.

Извори из кабинета Груевског рекли су македонским медијима да је сусрет био тежак, али и користан и успешан, истакавши да је сусрет добра основа за побољшање односа Скопља и Атине.

Према званичном саопштењу из кабинета Груевског, премијери су разговарали о "региону и изазовима који су пред Македонијом и Грчком".

"У контексту питања назива Македоније, саговорници су се сагласила о важности проналажења обострано прихватљивог решења у оквирима процеса под покровитељством Уједињених нација", наводи се у саопштењу.

Констатовано је и да налажење решења остаје суштинско питање за обе стране, као и да су Груевски и Папандреу потврдили приврженост европској будућности региона.

Први састанак Груевског са Папандреуом који је однедавно премијер Грчке, одржан је током самита ЕУ о климатским променама и реформи ЕУ.

Проблем око имена представља препреку за чланство Македоније у НАТО и ЕУ.

Спор, беспотребно, оптерећује односе две државе још од осамостаљења Македоније 1991. године, а Грчка је северном суседу чак, током 19 месеци 1993-94. године увела оштру економску блокаду, која је укинута тек након озбиљног притиска међународне заједнице.

Суштину проблема представља грчки став да се име Македонија може користити само за северну покрајину те државе, инсистирајући на историјском наслеђу које води порекло још од времена Александра Македонског.

Позивање на наслеђе славног античког државника и војсковође није страно ни властима у Скопљу, који су његовим именом крстили аеродром у престоници и аутопут,  док је именом његовог оца Филипа крштен стадион у Скопљу.

Од 1993. године, привременим споразумом, који је такође постигнут под патронатом светске организације, Македонија у међународним организацијама користи рогобатно име "Бивша Југословенска Република Македонија", док се у билатералним односима са већином држава употребљава уставни назив те држава "Република Македонија".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи