Расељеним лицима статус странца у Црној Гори

Влада Црне Горе прихватила преиначени акциони план за збрињавања расељених и интерно расељених лица из држава насталих из бивше Југославије и сa Косова. План предвиђа статус странаца са трајним насељењем.

Преиначени акциони план за збрињавања расељених и интерно расељених лица из држава насталих из бивше Југославије и сa Косова, прихватила је Влада Црне Горе.

"Иновираним акционим планом предвиђено је да расељена и интерно расељена лица која не испуњавају услове за стицање црногорског држављанства, могу стећи статус странаца са трајним насељењем у Црној Гори", рекао је после седнице Владе министар унутрашњих
послова Иван Брајовић.

Нови план је последица усклађивања са примедбама представника експертске комисије Европске уније (ЕУ) у вези са либерализацијом визног режима.

"Експертска комисија ЕУ за 'мапу пута' боравила је у септембру у Црној Гори, проверавала стање на терену и дала одређене препоруке, тако да смо договорили да ћемо их анализирати и доставити извештај до 31. октобра", рекао је Брајовић.

Министар је објаснио да ће одговор Владе ући у процедуру до 10. новембра и да од 12. новембра почињу преговори о либерализацији визног режима.

Гаранција за сва правна и грађанска права 

Према његовим речима, статус странца гарантује расељеним лицима сва радна и грађанска права, осим што не могу да добију држављанство, путну исправу, гласају и запошљавају се у државним органима на местима за које је услов држављанство.

Брајовић је истакао да је пререгистрација за расељена лица завршена летос и да се пријавило 5.700 људи, као и да је рок за регистрацију интерно расељених продужен до 14. новембра.

"Пријавило се 10.456 интерно расељених лица са Косова за регистрацију. Након завршене регистрације изједначиће се статус свих расељених лица", рекао је Брајовић и најавио да ће само за оне који нису могли да се пререгиструју због болести и из сличних разлога, рок бити продужен до 14. фебруара 2010. године.

Према његовим речима, на сугестију експерата из ЕУ биће формиран координациони одбор у који ће ући представници ресорних министарстава и организација које се баве расељеним лицима. Задатак одбора ће бити праћење примене акционог плана и извештавање Владе
два пута годишње.

Брајовић је истакао да постоји могућност и добровољног повратка расељених, и да ће црногоорска и косовска влада потписати протокол којим ће обезбедити документе и накнадан упис расељених у матичне и књиге држављана.

"Имамо информацију да један број расељених лица намерава да се врати, али их нећемо притискати, мада бисмо били задовољни да се стекну услови за њихов повратак", закључио је Брајовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи