Косор: Словенија би могла поново да нас блокира

Социјалдемократска партија није прихватила споразум Хрватске и Словеније, чиме је ускраћена потребна подршка у Сабору. Премијерка Косор тврди да би, због тога, Словенија поново могла да блокира Хрватску у преговорима са ЕУ.

"Словенија би поново могла да нас блокира, али овог пута због Социјалдемократске партије", изјавила је синоћ хрватска премијерка Јадранка Косор, реагујући на одбијање предлога арбитражног споразума Хрватске и Словеније од стране социјалдемократа. Због тога, данас неће бити могуће парафирати тај споразум.

Косор се јуче састала с представницима странака владајуће коалиције који су дали подршку споразуму, који је подржала и већина опозиционих странака. Неке од њих су, међутим, одбиле да дају подршку споразуму док се не разјасни шта значи додир словеначких територијалних вода с отвореним морем.

По неким интерпретацијама, то би значио да Хрватска поклања Словенији део своје акваторије.

Због одбијања СДП-а да прихвати или да подршку предлогу споразума, отказана је и ванредна седница владе на којој су министри требали да дају зелено светло за споразум са Словенијом како би премијерка могла да га парафира.

Косорова је за петак сазвала нови састанак са странкама опозиције и седницу владе, рекавши да договор мора да буде постигнут јер у другом случају постоји реална опасност да ће Словенија опет наметнути блокаду.

Након синоћњег разговора с Косоровом, председник СДП Зоран Милановић, који је детаље споразума чуо од словеначког премијера Борута Пахора кад је овај био у Загребу, изјавио је да ће се преговори наставити у петак јер им Косорова мора дати објашњења, али да га интересује шта о договору мисли председник Стјепан Месић.

Против предлога био је и једини посланик десничарске Хрватске странке права Данијел Срб, који је оценио да је споразум за Хрватску штетнији чак и од другог предлога комесара за проширење Олија Рена, којег је бивши премијер Иво Санадер жестоко одбацивао.

И Весна Пусић, из Хрватске народне странке, која председава саборским одбором за преговора с ЕУ, оценила је да је садржај споразума споран јер се може интерпретирати на више начина.

Да би споразум био прихваћен у Сабору потребно је обезбедити двотрећинску већину гласова, па Јадранка Косор мора да обезбеди подршку опозиције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи