Инцко: Сарадња с Хагом приоритет

Високи представник за БиХ Валентин Инцко и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц констатовали да је одбијање Парламента БиХ да продужи мандат међународним судијама у Суду БиХ противно интересима правде, али да је важно што је почело суђење Караџићу.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је у Сарајеву да је важно што је у Хашком трибуналу почело суђење Радовану Караџићу као и то што се бивши председник Републике Српске "напокон налази пред лицем правде".

Инцко је, на састанку са главни тужиоцем Хашког суда Сержом Брамерцом, рекао да је "немогуће изградити здраво демократско друштво без правде".

"Све док политички лидери третирају осуђене ратне злочинце као ратне хероје, судови остају једино средство изношења на видело истине о томе шта се догодило у БиХ", навео је Инцко.

Инцко је нагласио да је пуна сарадња БиХ с Трибуналом приоритет за његову канцеларију и да је, ако буде било потребно, спреман да употреби сва овлашћења да би се то и осигурало.

Брамерц је изразио разочарење чињеницом да мандати међународних судија и тужилаца нису продужени јер је Парламент БиХ одбио законску регулативу којом се ти мандати продужавају.

Како је саопштила Канцеларија високог представника у БиХ, Брамерц је нагласио да је продужење њихових мандата у интересу борбе против некажњавања и пружања подршке међународној правди.

Инцко и Брамерц, који су разговарали о сарадњи БиХ са Хашким судом, констатовали су и да је Радован Станковић, који је у БиХ осуђен на 20 година због злочина против човечности на подручју Фоче 1992. године, још у бекству и да нико није одговарао за његов бег из затвора у Фочи.

Брамерц данас завршава посету БиХ. Посета главног тужиоца Хашког трибунала Сарајеву је организована уочи припреме редовног полугодишњег извештаја Савету безбедности УН, чије подношење је планирано у децембру.

Брамерц ће тада известити Савет безбедности УН о сарадњи БиХ и других држава региона, као и о примени завршне стратегије о раду Трибунала.

Након Сарајева, Брамерц би требало да посети Србију 4. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи