Тужба против бившег хрватског министра

УСКОК подигао оптужницу против бившег хрватског министра одбране Берислава Рончевића и његовог бившег помоћника Ива Бачића због злоупотребе положаја. Окривљени су оштетили Хрватску за више од 1.400.000 евра.

Хрватски Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала, УСКОК подигла је данас тужбу против бившег министра одбране Берислава Рончевића због корупције, што представља прво суђење једном од највиших званичника владе због злоупотребе положаја у тој земљи.

Хрватско тужилаштво је саопштило да је против бившег министра Рончевића и његовог бившег помоћника Ива Бачића, подигнута тужба у вези са куповином војних камиона 2004. године, јавили су локални медији.

Рончевић је функцију министра одбране Хрватске обављао од 2003. до 2008. године.

Бившег министра обране и његовог помоћника Иву Бачића УСКОК је у оптужио за злоупотребу положаја у "Афери камиони".

Рончевић је 23. децембра 2004. године донео Одлуку о извршењу поступка набавке неборбених моторних возила за потребе Оружаних снага Хрватске.

Истовремено је именовао Повереништво за извршење поступка директне погодбе с трговачким друштвом "Еурокамион д.о.о. Загреб" на челу с Ивом Бачићем, за набавку 44 неборбена моторна возила с могућношћу смањења планираних количина, ако се утврди недостатак осигураних финансијских средстава.

У одлуци је неистинито навео да је трговачко друштво "Еурокамион д.о.о. Загреб" у претходно поништеном поступку набавке понудило најбоље услове.

Иако се ово повереништво није састало нити одлучивало у предметном поступку набавке, Берислав Рончевић је 28. децембра 2004. склопио Уговор о набавци 39 теренских моторних возила - камиона за износ од 34.435.164,90 куна.

Наведени износ је у целости плаћен 20. јануара 2005. иако би, да је прихваћена понуда из претходно поништеног поступка набаве с најнижим ценама, исти број таквих возила био плаћен 10.245.707,60 куна мање колико износи разлика у цени између понуде трговачког друштва "Man Importer Hrvatska d.о.o. Zagreb" и уговорене цене с трговачким друштвом "Еурокамион д.о.о. Загреб".

Окривљени су оштетили Хрватску за више од десет милиона куна (1.400.000 евра).

Хрватска се нада да ће преговоре о приступању Европској унији окончати наредне године, а чланство у блоку стећи 2012. године. Међутим, агенција Ројтерс подсећа да је Брисел поручио Хрватској да мора да појача борбу против раширене корупције и ојача своје правосуђе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи