БиХ сама кроји европску будућност

Лидери БиХ имају одговорност за нагодбу око реформи, иначе ће та земља заостајати са реформма које воде у Европу, рекао шеф диполаматије Шведске Карл Билт после састанка шефова дипломатије ЕУ у Луксембургу. Министри ЕУ подржали "Бутмирски процес".

Шефови дипломатија Европске уније су данас, на заседању у Луксембургу, закључили да политичке вође у Босни и Херцеговини имају одговорност за нагодбу око реформи које воде у Европу, иначе ће и даље заостајати за земљама региона.

То је новинарима изјавио председавајући, шведски министар иностраних послова Карл Билт.

Извори заседања су агенцији Бета пренели да су министри ЕУ пружили пуну подршку "Бутмирском процесу и текућим дипломатским напорима за договор три стране у БиХ".

Представник ЕУ убрзава европске процесе у БиХ

Званичници који су пратили расправу министара ЕУ, рекли су да домаћи вођи у БиХ "морају спровести реформе да би се укинуо положај високог међународног представника и успоставила функција специјалног представника ЕУ".

"А без тога нема напретка БиХ ка Европи и тамошњи вођи су одговорни и према сопственој јавности".

Билт је нагласио да "лидери у Босни која је њихова земља, морају порадити на томе да земља не заостаје за другима у региону као што смо то видели на примеру визне либерализације".

"Ми смо их упозоравали и упозоравали да ће остати иза Срба и других, а они нису послушали наша упозорења и сад се надамо да ће моћи да то надокнаде", додао је Билт.

"Али прети опасност да се исто то догоди и на другим пољима, ако не седну за сто, разговарају и договоре о томе шта је нужно за будућност".

"Наравно да је дата снажна подршка напорима које ми чинимо да се помогне босанским лидерима, али ми то никад не можемо постићи без вођства у Босни, јер је то њихова земља, а не наша".

На питање новинара како се може превазићи подељеност унутар Босне, која је одређена ратом и злочинима у прошлости, Билт је узвратио да политичари морају бити усредсређени на будућност.

О кривцима за ратне злочине ће одлучити Хашки суд, закључио је Билт.

Он је упозорио да би и сама Европска унија стално могла да се налази пред великим проблемима и трзавицама ако би се стално враћала на страшне догађаје и кривице из Другог светског рата.

То је, по његовим речима, показао и недавни захтев чешког председника Вацлава Клауса да се у "Уговор из Лисабона" о преустројству ЕУ унесе једна клаузула која се тиче питања судетских Немаца у Чешкој.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи