Чланство у ЕУ подстицај Западном Балкану

Проширење ЕУ представља важан подстицај демократији у некадашњим диктатурама и треба прихватити жељу Турске, Украјине и држава Западног Балкана да се нађу у ЕУ, оценио министар спољних послова Велике Британије Дејвид Милибанд.

Шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд у ауторском тексту у објављеном у лондонском "Тајмсу" оценио да је проширење Европске уније представљало важан подстицај демократији у некадашњим диктатурама и да треба прихватити жељу Турске, Украјине и држава Западног Балкана да се нађу у ЕУ.

Милибанд је константовао и да је неопходно појачати европска настојања у решавању глобалних сукоба и криза.

Европски буџет за помоћ другим земљама је по величини други на свету, европске оружане снаге и полиција обављају виталне задатке, од борбе против пирата у Аденском заливу, до успостављања владавине права на Косову, навео је Милибанд.

Неопходна нам је Европа која ће успоставити приоритете у односима са силама, како оним великим, тако и оним у успону, са Америком о безбедности, са Кином о климатским променама, са Русијом о енергији, оценио је Милибанд у "Тајмсу".

Према речима Милибанда, ЕУ мора да преузме већу одговорност и покаже да је у стању да буде и стратешки и озбиљан партнер, вредан највећег светског тржишта и најјачег регионалног савеза.

Европи треба Британија

Велика Британија још увек "велики играч", а снажна ангажованост Лондона у оквиру ЕУ добра је и за Британију и за Европу, наводи шеф британске дипломатије.

"Наша улога у Европи јача снагу наших идеја и наш међународни утицај у Вашингтону, Пекингу и Москви. Европи је потребан наш тврдоглави прагматизам и глобални начин размишљања," оценио је Милибанд.

Британија има утицај несразмеран својој величини, указао је Милибанд, а разлог за то је, према његовом мишљењу чињеница да Британија прихвата интернационализам савременог света, има идеје, високе моралне стандарде и важну улогу у међународним институцијама.

Европа, такође, треба да постави приоритете у својим односима са великим и новим силама - са САД у погледу безбедности, Кином у погледу климатских промена и Русијом у домену енергије, оценио је британски министар спољних послова.

"Мултиполарни свет је ту. Охолост, носталгија и ксенофобија нам не могу бити смернице. За просперитет и безбедност потребан нам је интернационализам, а ту имамо пуно да понудимо," истакао је Милибанд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи