Прекретница у односима Словеније и Хрватске

Премијер Словеније Борут Пахор у сусрету са хрватском премијерком Јадранком Косор рекао да су односи две земље на прекретници, истакавши да је време да се одлучи да ли ће се два народа определити за заједничке интересе или ће истицати разлике.

Словеначки премијер Борут Пахор изјавио је данас у Загребу да су односи између Хрватске и Словеније на прекретници после које ће бити јасно да ли су то две суседне пријатељске земље или два суседа у сукобу.

Након учешћа на Хрватско-словеначком привредном форуму на којем је присуствовала хрватска премијерка Јадранка Косор, Пахор је новинарима рекао да је пад хрватско-словеначке привредне сарадње делимично изазван и политичким проблемима које треба што пре решити.

"Сад смо у преломном тренутку - или ће се обе политике, хрватска и словеначка, обе државе и оба народа одлучити пре свега за међусобне интересе или ће и даље истицати само оно што их разликује", рекао је Пахор.

Словеначки премијер је истакао да је у великом делу јавности створена погрешна слика да је у преговорима о решавању граничног спора једини интерес Хрватске да што пре постане чланица ЕУ, а Словеније да што пре реши питање границе.

Хрватска премијерка Јадранка Косор рекла је да политика мора да пронађе решења која ће олакшати односе у свим подручјима.

Косорова је нагласила да су она и Пахор окренули нову страницу у односима између две државе која се заснива на сарадњи, разумевању и међусобном уважавању као основи за будућу сарадњу.

Председница хрватске владе је новинарима рекла да је договорено да после сусрета на привредном форуму, она и Пахор иду на разговоре са својим сарадницима о арбитражи.

"Сигурна сам у успешан прелазак последње деонице тог пута након чега ћу моћи да позовем своје партнере у коалицији и све парламентарне странке, да тражим и добијем подршку Хрватског сабора за парафирање и потписивање тог споразума", изјавила јеЈадранка Косор.

Словеначки премијер жели да увери хрватску премијерку да што пре прихвати арбитражу о спорним деловима словеначко-хрватске границе, као и да документ о арбитражи који су њих двоје недавно потписали, постане јаван.

Осим са Јадранком Косор, Пахор би требало да разговара и са лидером опозиционе Социјалдемократске партије Зораном Милановићем како би обезбедио двотрећинску већину у Хрватском сабору, која је неопходна за потврђивање споразума.

Опозиција оптужује Косорову

Сусрет Косорове и Пахора прати атмосфера оптужби хрватских опозиционих странака које тврде да је арбитражни споразум две земље штетан за Хрватску.

Посланик Истарског демократског сабора и председнички кандидат Дамир Кајин изјавио је да је из извора у Љубљани сазнао да Хрватска арбитражним споразумом јемчи Словенији излазак на отворено море, односно да ће Хрватска Словенији уступити између 115 и 130 квадратних километара својих територијалних вода.

Кајин сматра да према споразуму испада да ће Хрватска добити своју територију на копну, а изгубити на мору, јер ће Словенци попустити на копненом подручју.

О наводној штетности арбитражног споразума говорила je и Весна Пусић, председнички кандидат Хрватске народне странке, која је и на челу одбора за преговора с ЕУ у Сабору.

"Премијерка није рекла јавности целу истину о свом договору са словеначким премијером Пахором", изјавила је јуче Пусићева у Славонској Пожеги, коју је посетила у оквиру своје председничке кампање.

Весна Пусић је рекла да се у моменту кад је Косорова постигла договор с Пахором у Хрватској знало само за писмо које је она послала у Шведску, али да се неколико дана касније почело наслућивати да то није једини договор.

Пусићева је казала да је Косорова још нешто договорила с Пахором, али да пре тога треба превести и проучити нацрт споразума који је пре неколико дана "процурио" из словеначког министарства спољних послова, а који је подлога за договор о начину како ће се решити питање границе између две државе.

Портпарол хрватског министарства спољних послова Марио Драгун изјавио је загребачком "Јутарњем листу" да није изненађен таквим тврдњама и да нема говора о одступању од територија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи