Хрватска: Предизборна трка пре старта

Учешће на предстојећим председничким изборима у Хрватској најавило десетак кандидата. Борба против корупције и снажно партнерство са суседима приоритети свих.

Датум председничких избора у Хрватској још се не зна. Биће крајем ове или почетком следеће године, а интересовање никад веће. Да ће ући у трку, већ је најавило десетак кандидата. Последњи су то учинили председник Српског демократског форума Вељко Џакула и, на изненађење многих, певачица Алка Вујица.

Због жеље да, и поред професора Андрије Хебранга, уђе у председничу трку, председник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић искључен је из ХДЗ-а.

Хрватска јавност зато сада ишчекује да ли ће се, из најјаче, Социјалдемократске партије, поред професора Иве Јосиповића, кандидовати и градоначелник Загреба Милан Бандић.

"Нова праведност значи да желим да Хрватска постане земља у којој се доносе правични закони, који богаташима неће омогућавати да буду још богатији, а сириомашни још сиромашнији. Желим да вратим морал у политику", каже Јосиповић.

"Инсистирађу да се пренесе мој програм садржан у слогану "За европску и поносну Хрватску". То значи да Хрватска мора што пре да испуни стандарде ЕУ", каже Хебранг.

"Борба против корупције" парола за све

На борби против корупције, посебно оној која је у спрези са политиком, и снажном партнерству са суседима, инсистирали су сви кандидати.

"Модерни утицај заснива се на корисности. Нико се никоме више неће пењати на главу. Ако твоји суседи виде да си им из неког разлога користан, онда си добродошао, а ако ниси, онда немају шта с тобом да траже", наводи Весна Пусић из ХНС-а.

"Желим да видим Хрватску као део Европе упоредив са Скандинавијом. То би требало да буде наш заједнички идеал, да направимо алијансу, као што раде наше музичке звезде на Евросонгу. Немате никакав проблем да Србија да Хрватској 12 поена, и обрнуто. Зашто тако не би било и у економији и политици. Ја то очекујем",  истиче независни кандидат Надан Видошевић.

Када су кандидати за председника Хебрангов син, Андрија Хебранг, затим човек који је писао тужбу против државе Србије, Иво Јосиповић, до јуче ХДЗ-овац, сада независни кандидат, председник Хрватске привредне коморе Надан Видошевић, и страначка колегиница актуелног председника Весна Пусић, онда кампања обећава све, осим монотоније.

Политички аналитичар Давор Ђенеро тврди да је фаворит Иво Јосиповић, као кандидат највеће странке, а с друге стране Надан Видошевић који није типичан представник политичке класе. Тврди да у Хрватској као у Србији постоји отпор према политичкој елити. 

Кандидатуре су најавили и Мирослав Туђман, а од кандидатуре је одустао аутор емисије "Латиница", Денис Латин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи