У Босни 100.000 отказа због економске кризе

Због тешких последица велике светске економске кризе, у Босни и Херцеговини без посла је остало скоро 60.000 радника. Службена статистика не узима у обзир сектор сиве економије и сматра се да је без посла и прихода остало више од 100.000 људи.

Готово 60.000 људи остало је без посла у Босни и Херцеговини у протеклих годину дана, а процењује се да је тренутна стопа незапослености у тој земљи премашила 40 одсто, објавио је лист "Дневни аваз".

Према подацима којима располаже Агенција за рад и запошљавање БиХ, због тешких последица светске економске кризе отказе је од октобра 2008. добило 58.717 запослених.

Укупна стопа незапослености у БиХ, према подацима агенције, сада је 41,8 одсто, а то значи да посао у тој земљи тренутно безуспешно тражи више од пола милиона њених грађана.

Само од почетка ове године отпуштено је више од 42.000 запослених од чега око 16.000 у Федерацији БиХ, а чак 26.000 у Републици Српској.

Председник Савеза самосталних синдиката БиХ Едхем Бибер упозорио је међутим да службена статистика не узима у обзир сектор сиве економије и сматра да је без посла и прихода у протеклих годину дана заправо остало више од 100.000 људи.

Међу отпуштенима је највише грађевинара, радника из сектора дрвопрераде, металске и индустрије текстила, коже и обуће.

Бибер је изјавио како су, без обзира на светску кризу, власти у БиХ одговорне јер нису учиниле ништа како би зауставиле негативне трендове у пословању.

"Ако енергично не почну да раде на помоћи привреди и привредницима, доживећемо катастрофу", изјавио је Бибер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи