"Случај Кнезовић", ново исмевање правде

Оливер Кнезовић, осумњичен за убиство у Широком Бријегу, сврстан у ред оних који су бежањем преко границе успели да избегну процесуирање. "Случај Кнезовић" је исмевање државе и правосуђа, наводе хрватски адвокати.

Оливер Кнезовић, осумњичени за убиство навијача Ведрана Пуљића у Широком Бријегу, сврстан међу оне који су двојним држављанством и бежањем преко границе успели да избегну процесуирање за злочине који су починили.

Кнезовић се у уторак предао Жупанијском суду у Загребу под изговором да не верује босанско-херцеговачком правосуђу и да жели да му се суди у Хрватској. С обзиром на то да је Кнезовић и власник "путовнице", суд га је дан касније пустио на слободу.

Осим што особа која је осумњичена за хладокрвно убиство сада слободно шета Загребом, јавност је шокирана и чињеницом да 35-годишњи Кнезовић као бивши припадник ХВО прима хрватску пензију у висини од око 1.100 евра, пише "Јутарњи лист".

Пре Кнезовића слично је учинио бивши челник босанскохерцеговачких Хрвата Анте Јелавић, који се већ годинама у Хрватској скрива од правосуђа БиХ.

Свакако најпознатији пример оних који су захваљући двојном држављанству побегли од хрватског правосуђа у БиХ је Бранимир Главаш, који је такође изјавио да "не верује хрватском правосуђу".

"Јутарњи лист" подсећа и на случај ријечког доктора Огњена Шимића који је уточиште од оптужби за корупцију у ријечком Клиничко-болничком центру нашао у Сарајеву.

Изјава Кнезовића исмевање државе

Лист преноси изјаву адвоката Чеде Продановића који тврди да је изјава Оливера Кнезовића да верује у хрватско правосуђе "цинизам, исмевање државе и правосуђа".

Адвокат Анто Нобило наводи да Кнезовић није оптужен за организирани криминал. "Нема везе што је Кнезовић био у ХВО-у и што је позадина случаја можда национална и верска мржња", наводи хрватски адвокат.

"Нема више рата и зато би Хрватска требало да га изручити. Главаш је изузетак јер, иако му је суђено за ратни злочин, БиХ би требало да га изручи јер је побегао непосредно пред изрицање пресуде. Дакле, судски је процес већ био завршен", сматра Нобило.

"Случај Кнезовић" шокирао је јавност у БиХ и Хрватској, а адвокати и политичари тврде да постоји обострана воља да две државе почну с међусобним изручивањима осумњичених за злочине.

До данас се, међутим, на прсте једне руке могу набројати случајеви суђења злочинцима од стране правосуђа државе у коју су побегли.

Хрватски министар правде Иван Шимановић раније је најавио да ће ускоро бити потписан споразум међу државама региона који би подразумевао испоручивање злочинаца, међутим, споразум би се само односио на део организованог криминала.

Према томе, када би тај споразум ступио на снагу, ни Кнезовић ни Шимановић не би били изручени суседним државама јер они нису оптужени за оранизовани криминал.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи