Преносимо: Večernji list

Ко је убио Пуканића

Зашто је, по чијем налогу и с којим мотивом прије точно годину дана у средишту Загреба пакленом направом ликвидиран Иво Пуканић, а с њим, као колатерална жртва, и Нико Франић, питања су која јавност поставља већ годину дана.

Одговор на сва или барем нека од тих питања могао би се наћи у УСКОК-овој оптужници против братића Роберта и Луке Матанића, Амира Мафаланија, Слободана Ђуровића те Жељка Миловановића и Бојана Гудурића, која би требала бити подигнута сљедећег тједна када осумњиченима у Загребу истјече притвор.

Истрага, која је трајала годину дана, осим споменутих, обухватила је и Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, којег се сумњичи да је наручио и 1,5 милијун еура платио Пуканићеву ликвидацију, те Миленка Кузмановића, који је с Матанићима и Ђуровићем био ухићен поткрај листопада прошле године у Спачви.

Против Јоцића и Кузмановића истрага се води у Београду, док су имена осталих осумњиченика на истражном захтјеву хрватског УСКОК-а. Гудурић је још у бијегу, за информацију о његову кретању расписана је награда од 100.000 куна, но успркос свему томе, он још увијек успјешно избјегава ухићење.

Досад није било доказа

Према ономе што је досад познато, Јоцић се сумњичи да је преко свог кума и десне руке Слободана Ђуровића наручио и платио Пуканићеву ликвидацију. Ђуровић је за тај посао ангажирао Миловановића, бившег припадника злогласних Црвених беретки, оптуженог ратног злочинца те човјека с три држављанства.

Овај је у своје послове укључио Гудурића те братиће Матанић и Мафаланија. Њихов посао је било праћење Пуканићева кретања и навика, прибављање оружја те организирање уточишта. Атентат је планиран мјесецима, наводно је постојала и резервна варијанта (снајпер), а паклену направу у скутеру, сумња се, активирао је Миловановић.

Духанска мафија

Већина осумњичених ухићена је десетак дана након ликвидације у средишту Загреба, Кузмановић је пуштен, вјеројатно као нека врста мамца, па након неколико мјесеци ухићен у Београду. Тамо су ухићени и Јоцић и Миловановић, а истрага се водила с обје стране границе.

Појавио се и заштићени свједок, који је исказ давао у више наврата, а посљедњих мјесеци све су чешће гласине да у позадини ликвидације стоји - духанска мафија.

Те је спекулације својим појављивањем на суду у Загребу појачао и Ратко Кнежевић, црногорски подузетник који у медијима за Пуканићеву смрт прозива Станка Суботића Цанета, те Мила Ђукановића, црногорског премијера.

Што је у том колоплету обавјештајно-политичко-криминалног подземља истина, а што не, засад је тешко разазнати. Сигурно је само то да ће осумњичени за Пуканићеву ликвидацију на оптуженичку клупу сјести као злочиначка организација.

А хоће ли се на крају свега знати тко је у цијелој тој причи био capo di tutti capi, а тко само војник удружене хрватско-србијанске мафије, видјет ће се тијеком судског поступка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи