Хрватски политичари о (не)одласку Вучића у Дубровник

Могућност доласка српског премијера Александра Вучића у четвртак на Кроација форум у Дубровнику изазива бурна реаговања хрватских политичара који су у кампањи за парламентарне изборе 11. септембра.

Најпре је одлазећи премијер Хрватске Тихомир Орешковић рекао да ће, према његовим сазнањима, премијер Србије доћи, али да, ипак, није сигуран, јер се променила форма скупа, који ове године није премијерски, већ министарски.

После тога, технички министар спољних послова Миро Ковач, иначе функционер ХДЗ-а, изјављује да, ако долази, српски премијер треба да понесе списак хрватских држављана осумњичених за ратне злочине.

Технички премијер Хрватске Тихомир Орешковић напоменуо је да долазак Вучића у Дубровник нема "смисла", пошто је промењен формат Кроација форума на којем неће бити одржан премијерски панел.

"Битно је ставити овај позив у контекст. Ми смо премијера Вучића позвали пре месец и по. Односи су тада били другачији. Мислим да је рок до 29. јула био да добијемо одговор на позив. Но, први смо пут тек јуче чули да Вучић неће доћи", рекао је Орешковић.

Оснивач Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, Бранимир Главаш, сматра да Хрватска треба да прекине дипломатске односе са Србијом и прогласи непожељним особама српског председника, премијера и министре Ивицу Дачића и Александра Вулина.

Председник хрватске Социјалдемократске партије (СДП) и лидер Народне коалиције Зоран Милановић навео је да су економски односи Србије и Хрватске одлични и да посете српских званичника Дубровнику или Глини ту неће ништа променити. 

Бранитељи од хрватске председнице траже да им уговори радни састанак са премијером Србије. Истичу да су за политику дијалога, а не претњи, и позивају остале да се, следећи њихов пример, одмакну од подстицања мржње и екстремизма.

Некима то не успева. Саборски заступник ХДЗ-а Стево Цулеј напао је заступника 12 националних мањина Вељка Кајтазија – на Фејсбуку му је поручио да лаже као "српски циган, и да износи лажи и ради по налогу мрзитеља Хрвата".

Подсетимо, председник Владе Србије јуче је рекао да вероватно неће ићи у Дубровник јер не види шта би битно могло да се учини, али да још није донео коначну одлуку и да је увек спреман за разговор, као и да ће се српски званичници уздржавати од било каквих реакција на изјаве које долазе из Хрватске на рачун Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи