Хрватска одговорила Србији

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да је нота Министарства спољних послова Србије, у којој се наводи да хрватски шеф дипломатије Миро Ковач вређа и омаловажава Србију, само део предизборне кампање и поновило да жели добросуседске и партнерске односе.

"Министарство спољних и европских послова са занимањем је пратило досадашњу изборну кампању у Републици Србији, са којом Република Хрватска жели да има добросуседске и партнерске односе, утемељене на вредностима поштовања људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, владавине права и поштовања људских права, укључујући и права припадника мањина", наводи се у саопштењу канцеларије портпарола хрватског Министарства, а пренела је агенција Хина.

Министарство спољних послова Србије уручило је протестну ноту амбасадору Хрватске у Србији Гордану Маркотићу због изјаве шефа хрватске дипломатије Мира Ковача којима он вређа и омаловажава Србију.

МСП Србије сматра неадекватним да се у јавним изјавама хрватских званичника примена закона Србије описује као "повјесна перверзија", а Србији имплицира да је „држава из које су потекли планови за ратове 1990".

У саопштењу се наводи да МСП сматра да би уздржавање од оваквих оцена са хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

Ковач је у интервјуу за Јутарњи лист, говорећи о условидма које Србија мора да задовољи у приступним преговорима са ЕУ навео потпуну сарадњу са Хашким судом и укидање закона о јурисдикцији за ратне злочине на простору читаве бивше Југославије.

"Исто тако је врло јасно да држава из које су потекли планови за ратове 1990-их не може да буде судија и полицајац за ратне злочине за све земље бивше Југославије - укључујући Хрватску. Замислите. То је апсурдно, па чак и историјска перверзија, и онемогућава добросуседску сурадњу", рекао је тада Ковач.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи