Хрватска, нападнут због мајице са српом и чекићем

Хрватски редитељ Дарије Харјачек доживео је непријатност на улици када га је непозната особа пљунула у лице због мајице на којој су отиснути срп и чекић. Објашњава да је то недопустиво тим пре што је реч о концептуалној уметности, а не о идеологији.

Харјачек је на свом Фејсбук профилу написао да се инцидент догодио у петак у 13 сати, када је возио бицикл. Непознати човек је с педесетак метара видео његову мајицу и почео да виче, псује и да га вређа.

"Дошао је до мене, гурнуо ме с бицикла и пљунуо ми у лице", испричао је Харјачек за ријечки Нови лист.

Он је објаснио да није пао, већ да се дочекао на ноге, али и да није насилан и да је желео само да што пре оде одатле.

Нападач је, каже, "био корпулентнији, од четрдесет до педесет година".

"Важно је не попустити несигурности и одолети аутоцензури", каже и додаје да нико никоме не може одузети слободу, премда ситуација постаје страшна.

Први пут, рекао је, има осећај јавног линча.

"Као да постоји широка стратегија уништења елементарног грађанства и тежње да будемо слободни грађани", рекао је Харјачек.

Према његовим речима, гротеска целог догађаја је, каже, у томе што његова мајица не шаље никакву пропагандистичку поруку.

"Али, и да шаље, недопустиво је нападати људе због тога како су одевени. Мајица је рад вараждинског концептуалног уметника, који симболе разних идеологија комбинује с раздобљима барока и ренесансе. Реч је о концептуалном раду, а не о идеологији", објашњава Харјачек, који је више пута награђивани редитељ, са искуством у многим хрватским позориштима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи