Српско народно веће и Бет Израел не иду на комеморацију жртвама Јасеновца

Српско народно веће донело једногласну одлуку о неучествовању на комеморацији жртвама логора Јасеновац и тиме се прикључило одлуци коју је већ донела Координација јеврејских општина у Хрватској. Ни верска заједница Бет Израел у Хрватској неће ићи на комеморацију.

Више је разлога због којих Српско народно веће неће учествовати на комеморацији жртвама Јасеновца.

"Прво, Министарство културе се оглушило на наш допис којим смо заједно са осталим институцијама народа жртава јасеновачког логора послали пре скоро два месеца а у ком смо исказали незадовољство поставком музеја и одгађањем именовања Савета ЈУСП Јасеновац", наводи се у саопштењу.

СНВ истиче да се у Хрватској дешава "низ догађаја и активности из којих је видљиво да Хрватска покушава да умањи па чак и негира злочине које је у Јасеновцу починио усташки покрет".

"На јавним скуповима, медијима и на јавним местима се могу чути поруке којима се обнављају вредности усташког покрета, велича њихова идеологија и његови представници", тврди председник СНВ-а.

Пуповац истиче да су они који упозоравају на такве појаве, а међу које спада и Српско народно веће, неретко предмет јавних напада и увреда.

"Стога у атмосфери у којој се вређају сећања на жртве, у којој се негира страдање а велича оне који су га узроковали, не преостаје нам друго него да на овај начин упозоримо да је крајњи моменат да се овакво стање почне мењати", истиче Пуповац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи