Мектић: Повратници са сиријског и ирачког ратишта претња за безбедност БиХ

Министар безбедности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је да се педесетак држављана БиХ вратило са ратишта у Сирији и Ираку и да они представљају озбиљну претњу по безбедност земље.

Мектић је навео да је од 135 регистрованих држављана БиХ који илегално бораве на ратиштима у Сирији и Ираку, више од 45 погинуло, док их се педесетак вратило у БиХ и они представљају озбиљну претњу сигурности.

Истакао је да се заједно са Тужилаштвом БиХ ради на процесуирању тих особа.

"Тренутно је подигнуто 18 оптужница, а у наредним данима очекујемо још 20. Неки од њих нам се јављају да би постигли споразум о признању кривице, о чему одлучујемо после анализе да ли БиХ од тога има користи или не", обајаснио је Мектић.

Министар безбедности БиХ говорио је на 12. Конференцији парламентарних комисија за европске интеграције земаља које су обухваћене процесом стабилизације и придруживања Југоисточне Европе, чији је домаћин Заједничка комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ.

Мектић је напоменуо да је парламентарце из региона упознао са иницијативом за регионалну сарадњу у борби против тероризма, која ће у оквиру Брдо процеса бити представљена 17. и 18. априла на министарској конференцији у Словенији.

Позвао је парламентарце из региона да подрже ову иницијативу, која подразумева стварање регионалне мреже, размену безбедносно-обавештајних информација и тражење заједничког одговора на све облике терористичких претњи у региону.

Хрватска, Француска, Немачка, Аустрија и скандинавске земље су већ подржале ову иницијативу, подсетио је Мектић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи