Ковач: Хрватска чека изјашњење Брисела

Хрватска очекује да се Брисел изјасни о томе како мисли да угради критеријуме које Србија мора да испуни у преговорима о чланству у ЕУ, рекао је министар спољних послова Миро Ковач који је поновио став да Београд мора да укине регионалну надлежност за ратне злочине и обезбеди права хрватске мањине у Србији.

Миро Ковач каже да Хрватска жели добросуседске односе са Србијом налик онима између Немачке и Француске и потврдио да постоји "начелни договор" да после српских избора посети Београд.

Ковач је истакао да Хрватска жели здраве односе са Србијом за шта су потребни здрави темељи. Додаје да треба решити питања која се тичу ратног наслеђа.

"Желимо добросуседске односе налик онима између Немачке и Француске", рекао је Ковач.

Хрватски шеф дипломатије је истакао да због тога треба бити јасан и решити проблеме који постоје и око преговора с ЕУ, јер Хрватска, како је рекао, жели да Србија напредује, али и да испуњава критеријуме.

Ковач је рекао да Загреб жели да се хрватски захтеви уграде у преговарачка мерила и додао да формално преговоре са Србијом о чланству води Европска комисија.

"Ми смо као земља чланица у контакту с Европском комисијом и од Европске комисије очекујемо да се изјасни како мисли да угради ове критеријуме у преговарачка мерила. Ми смо у очекивању одговора Европске комисије", рекао је Ковач.

Поновио је да хрватски захтеви подразумевају пуну сарадњу Србије с Хашким трибуналом, укидање надлежности Србије за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, као и испуњавање обавеза из међудржавног споразума о правима мањина.

Упитан о изјави премијера Србије Александра Вучића о томе да је спорни закон омогућио да Србија суди за неке од ратних злочина почињених на подручју Сребренице или Вуковара, Ковач је рекао да је у Србији изборна кампања, а да преговоре води Европска комисија.

"Препуштам да такву врсту разговора људи из Србије који су на власти воде с Европском комисијом", рекао је Ковач.

Према његовим речима, постоји начелни договор да после избора отпутује у Србију, али да све зависи о формирају власти после избора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи