Орешковић: Битно да се канонизација Степинца што пре заврши

Хрватски премијер Тихомир Орешковић је, након сусрета са папом Фрањом у Ватикану, изјавио да очекује да процес канонизације кардинала Алојзија Степинца започне овог лета.

Орешковић тврди да је о канонизацији Степинца његова порука папи била врло јасна.

"Нама је битно да то што пре заврши. Порука је да је кардинал Степинац био део нашег идентитета и свима нама је у циљу да процес крене и заврши што пре. Надам се да неће то предуго трајати. Мислим да ће хрватски народ ту још патити, како је и кардинал Степинац патио, ако тај процес буде предуго трајао", рекао је Орешковић, пренели су хрватски медији.

Српска православна црква се, иначе, противи канонизацији Степинца која је због тога одложена све док мешовита комисија Католичке цркве и Српске православне цркве не заврши анализу лика и дела Алојзија Степинца.

Српски патријарх Иринеј више пута је до сада рекао да је Српска православна црква против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацистичкој Независној Држави Хрватској, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.

Патријарх је рекао да је у два писма папи Фрањи поручио да због тога Степинац не може бити проглашен за свеца.

Патријарх Иринеј је у писмима навео да није тачно да је Степинац спасавао Србе и Јевреје у Другом светском рату, већ да је подржавао нацистички усташки режим.

Поглавар СПЦ рекао је да је у писмима папи навео само оно што су историјске чињенице, а да је ствар Ватикана како ће те аргументе сада тумачити.

"Ми смо рекли оно што се историјски десило, да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И председнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца", навео је раније патријарх.

Хина је данас јавила, позивајући се неименовани извор из Банских двора да се ради о "врло неуобичајеном" потезу папе, када је реч о формирању мешовите католичко-православне комисије, али је додао да је реч о "великодушном гесту" којим се кроз "искрени дијалог" с представницима СПЦ-а жели отклонити сумња у светост кардинала Степинца.

Како је најављено, Орешковић је, осим о канонизацији Степинца, с папом Фрањом разговарао о мигрантској кризи те положају Хрвата у БиХ.

Након полусатног разговора премијера који је у посети папи био са породицом, женом и децом, Орешковић је рекао да то неће заборавити те да је папа Фрања "топла особа".

Он је рекао да је прилику искористио да поглавара Католичке цркве позове да дође у Загреб на шта се, какк+о је рекао, он само осмехнуо.

"Надам се да се да је то позитиван осмех", рекао је хрватски премијер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи