Шпигел: Босна - нови расадник исламиста

Радикални сунити су у Босни пронашли ново уточиште где проповедају џихад и врбују борце за Исламску државу усред Европе, пише немачки лист "Шпигел".

Лист доноси причу о 20-годишњем младићу Ибри Ћуфуровићу из Босне који се 2014. године придружžио Исламској дрžави у Сирији, а пре одласка је поцепао све своје фотографије јер су оне забрањене према шеријатској верзији ислама у коју он верује.

Пре него што је отишао у Сирију, Ибро је са оцем ŠШефиком (58) žживео у селу Доња Слапница, недалеко од границе са Хрватском. 

Отац прича да га је син назвао неверником и рекао му да се зато неће молити за њега када умре.

Лист наводи да је Ибро један од готово 300 исламиста из Босне који су се прикључили ИД, а међу њима су и двојица са листе најтраженијих терориста у свету - Бајро Икановић и Нусрет Имамовић, који командују јединицама ИД и Нусра фронта у Сирији.

У Босни је све виšше села у којима су на кућама заставе Даешšа.

После Горње Маоче има још много других места где су исламисти нашли упориште, пише лист, додајући да је Босна после Белгије највећи расадник исламиста.

Немачки стручњаци верују да у Босни постоји виšше од 10 места у којима салафисти, следбеници најекстремније сунитске интерпретације ислама, окупљају присталице без икаквих проблема и интервенције власти.

Босанске безбедносне агенције негирају да постоје тзв. "šшеријатска села".

Село Босанска Бојна, на крајњем северозападу Босне, је једно од места које изазива највише сумњи, а ШŠефик, отац младића Ибра који је отиšао у Сирију, тврди да осим ту, џžихадисти врбују и у Великој Кладушšи.

"ШŠпигел" пишšе да су џžихадисти купили осам хектара земље у Босанској Бојни, одакле их пут води право у Хрватску и самим тим, Европску унију.

Фундаменталисти из Босне углавном купују земљу тамо где је јефтина и забачена да би привукли šшто мање паžње.

У Великој Кладуши незапосленост је изузетно велика, чак 60 одсто, па је сиромаштво један од главних разлога за одлазак у терористе.

Велика Кладушšа прети да постане највеће стециште исламиста у Европи, и то пре свега због помоћи коју добијају од екстремиста повратника, а заједница салафиста ту је настала још почетком деведесетих када су Саудијска Арабија и Судан финансирали најбруталније исламисте, додаје немачки лист.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи