Избеглице неће из Идоменија

Око 12 хиљада мигранта и даље је у избегличком кампу Идомени, на граници Грчке с Македонијом. Иако је граница затворена, они не желе да се преселе у установе за организован прихват миграната које су удаљене 10-ак километара од граничног прелаза. Грчка не може да помогне толиком броју људи на једном месту.

Услови се погоршавају и живот је немогућ, ипак већина смештених у кампу Идомени не жели да иде у друге кампове надајући се да ће граница с Македонијом бити отворена и да ће наставити свој пут ка Западној Европи.

" Радије ћу се вратити у Сирију, где се гине, него овде да умрем", каже избеглица из Сирије.

Мигранти из Идоменија нису део новог договора Европске уније и Турске. Ипак у понедељак је њих око 200, углавном Пакистанаца, враћено са грчких острва у Турску.

Активисти за људска права оспоравају законитост тог договора, рекавши да се тако крше људска права и да не верују да је Турска безбедна земља за избеглице. Невладине организације у Идоменију, Сиријцима, Авганистанцима и Ирачанима помажу, колико могу.

"Ми не можемо много. То је око 500 комплета помоћи, углавном одеће и опреме за децу и одрасле. Али, то је само кап у мору. Потребни су им храна, чизме и одећа", каже једна активисткиња. 

Због нехуманих услова у кампу, многе породице се одлучују да наставе илегални пут ка Европи, па и преко кријумчара.

"Породице су очајне. Многе су отишле, и не знамо шта је с њима. Граница ка Макеоднији, Србији, Хрватској, Словенији и Аустрији је затворена - али није ка Италији", истиче један мигрант.

Кријумчари користе море, копно па и ваздух за шверцовање људи. Грчка влада неће силом пресељавати мигранте из Идоменија, а од 25-ог марта само њих хиљаду је напустило камп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи