Mакедонија, СДСМ бојкотује изборе

Скупштина Македоније распуштена је у поноћ и ванредни парламентарни избори биће одржани 5. јуна, али на њима неће учествовати највећа опозициона странка Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ).

Председник парламента Трајко Вељановски је у среду у 22.30 часова, закључујући седницу која је трајала само десетак минута, констатовао да се у поноћ завршава мандат овог парламентарног сазива.

Посланици највеће опозиционе странке СДСМ нису били у скупштинској сали, а претходно су у току дана два министра и три заменика министара поднели оставке председнику Владе Македоније, у коју су ушли на основу договора из Пржина.

Вељановски није, како се нагађало, заказао нову седницу на којој би биле констатоване оставке тих министара и заменика министара из опозиционог СДСМ.

Лидер СДСМ-а Зоран Заев потврдио је синоћ да неће учествати на изборима, јер како је рекао нису испуњени услови да буду фер и кредибилни, а за то је оптужио председника владајуће ВМРО ДПМНЕ Николу Груевског, за кога је навео да је стално рушио договор из Пржина.

"Изборни списак није прочишћен, медијски простор није реформисан, притисци су настављени", рекао је лидер македонске опозиције.

Према речима Заева, ВМРО ДПМНЕ и његови сателити не желе фер изборе и одбијају да испуне договор како би заштитили свој криминал и корупцију.

"Да би остали на власти и да би продужили с криминалом и корупцијом не бирају средства. Или Груевски или Македонија!", рекао је председник СДСМ Зоран Заев.

Председник Собрања Македоније је раније најавио да ће изборе расписати 15, уместо 7. априла, како би Државној изборној комисији (ДИК) дао могућност да заврши посао око прочишћавања изборног списка.

Избори у Македонији су већ једном одложени, под притиском међународне заједнице, од 24. априла на 5. јуни.

Договор у Пржину су у јуну прошле године потписали лидери четири највеће македонске странке ВМРО ДПМЕ Никола Груевски, СДСМ Зоран Заев, Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети и Демократске партије Албанаца (ДПА) Мендух Тачи.

Тим споразумом требало је да се разреши криза у Македонији која је почела на пролеће 2014, када је СДСМ после парламентарних избора оценио да су лажирани и одбио да уђе у парламент.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи