Грчка, пауза од 15 дана у процесу враћања избеглица

Знали смо да ће бити пауза у програму враћања избеглица према споразуму, рекао је грчки министар министар за европска питања.

Грчке власти наводе да ће вероватно доћи до паузе од 15 дана у процесу враћања избеглица у Турску јер се повећава број оних који подносе захтев за азил.

Власти у Атини нису искључиле могућност да се раније организује повратак избеглица у Турску у оквиру споразума Европске уније (ЕУ) и Турске о решавању мигранстке кризе.

"Знали смо да ће бити пауза или неки прелазни период у програму враћања избеглица према споразуму", рекао је грчки министар министар за европска питања Никос Ксидакис.

Грчке власти саопштиле су у уторак да се повећава број подносилаца захтева за азил на острвима Лезбос и Хиос одакле је у понедељак враћена прва група миграната.

"Враћање избеглица ће бити настављено када се скупи довољан број људи и када турске власти то буду одобриле", рекао је портпарол грчке службе за миграциону политику Јоргос Кирицис, преноси Франс прес.

На острвима Хиос и Лезбос, где је стигао највећи број избеглица, последњих дана је успорена процедура регистрације избеглица јер се они који страхују да буду враћени у Турску све више пријављују за азил.

Лидери ЕУ и турски премијер Ахмет Давутоглу постигли су у 18. марта споразум о заустављању илегалне имиграције и разбијању кријумчарских мрежа миграната.

Према том споразуму, "сви илегални имигранти који дођу у Грчку из Турске биће враћени" на турску територију.

У Грчкој има више од 52.000 избеглица блокираних после затварања балканске избегличке руте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи