Новац украден у Загребу повезан са перуанским нарко-картелом?

Око два килограма злата и 280.000 евра које су провалници током ноћи између недеље и понедељка украли из сефа у седишту криминалистичке полиције у Загребу, истражитељи и припадници УСКОК-а повезивали су са великом операцијом прања новца перуанског нарко-картела, пише "Јутарњи лист".

Како пише хрватски дневник, премда је новац службено заплењен у рутинској контроли саобраћајне полиције 14. фебруара ове године, прича је много компликованија с обзиром на то да је реч о једном од највећих случајева на којем тренутно раде хрватска полиција, Управа пореза и Канцеларија за спречавање прања новца, а сумња се да је реч о малверзацијама тешким неколико стотина милиона куна.

Све то показује да се провалници сасвим сигурно нису затекли без инсајдерских информација о томе да се у сефу начелника Службе за организовани криминал Жељка Долачког налази вредан плен.

Када је полиција зауставила возило којим је управљао извесни Антонио, у њему је пронађено 280.000 евра у готовини и златна полуга и још осам златних листића – два велика и шест мањих.

Уз потврду о одузимању предмета, новац и злато су стављени у сеф начелника, а Антонио је убрзо донео потврду према којој новац потиче од легалне продаје његове куће извесном Мили Ж., пише Јутарњи лист.

Он је такође рекао да је злато купио од фирме "Седатус ИНТ", чије је седиште поред његове куће.

Полицајци су одлучили да задрже злато и новац док се детаљно не провери њихово порекло – то је барем била службена верзија, наводи Јутарњи лист.

Према свему судећи, полицајци код Антонија злато и новац нису пронашли случајно, него су то учинили у склопу велике акције која је убрзо требало да буде финализирана, а у којој је један од осумњичених Антониов отац.

Реч је о случају о којем су медији већ извештавали, а на основи пореске инспекције података из 2013. над низом мање познатих хрватских фирми због сумње да се баве организованим прањем новца, и то тако да фиктивно откупљују злато.

Управа пореза је 2013. детектовала да у Хрватску долазе велике своте новца преко италијанске фирме "Италпрециози" и "ЈМ Голд", а новац је уплаћиван на рачуне низа хрватских фирми како би оне њиме куповале злато.

Међутим, како пише Јутарњи лист, Управа пореза је оспорила ту куповину јер проверама није успело да се докаже да је злато заиста купљено.

Такође, међународним проверама утврђено је да новац у италијанску фирму "Италпрециози" стиже из перуанске рударске компаније "ЦИА Минера Аурифера Санта Роса" у власништву породица Санчез–Перадес, коју америчка ДЕА истражује због сумњи да се бави производњом кокаина.

Једна од хрватских фирми којој су италијанске фирме уплаћивале милионске износе управо је "Седатус", од којег је, према властитим тврдњама, Антонио купио своја два килограма злата.

Антониов отац такође се нашао под истрагом након што је Управа порезна открила да се велики износи новца, након што стигну на рачун "Седатуса", уплаћују на рачуне приватних особа које онда за њих откупљују злато, између осталог и на рачун оца осумњиченог Антонија.

Премда је реч о особи која ради за плату од 2.500 куна, он и још један незапослени мушкарац протеклих година су наводно на рачун добили нероватних 76 милиона куна, што УСКОК сматра параваном за прање новца, наводи хрватски дневник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи