Ковач: Хрватска не прети, само помаже Србији

Министар иностраних послова Хрватске Миро Ковач истиче да Хрватска не прети Србији, већ жели, као чланица ЕУ, само да помогне.

Ковач је рекао да жели пријатељски однос између Хрватске и Србије, као што је случај између Немачке и Француске, додајући да само тако може Србија постати део европске породице.

"Ми не блокирамо. Хрватска само захтева да Србија у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, да себи не приписује, у дугу разумне политике суседства, да предстваља једну врсту мини-суда за ратне злочине за простор бивше Југославије, као и да се поштују државно утврђена права мањина, а тако и Хрвата", рекао је Ковач у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Шеф хрватске дипломатије је, говорећи о ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу у Хагу, истакао да је пресуда у првој инстанци била шок и увреда жртвама и њиховим потомцима.

Према његовим речима, том пресудом се подстичу сви широм света који подстичу ратове, залажу се за етничка чишћења и заступају полититку насилног померања међународно признатих државих граница.

Ковач је подсетио да је Трибунал основан пре свега са циљем стварања основа за помирење и савладавања прошлости, али ова пресуда томе, како је констатовао, неће допринети да у Србији, чије је руководство, како тврди, 90-тих година сносило главну одговорност за четири рата на простору бивше Југославије, буде подстакнут разуман процес размишљања.

Ковач најављује да, ако остане при ослобађајућој пресуди, то може релативизовати основне вредности на којима се заснива међународна заједница.

Упитан да ли се осећа пријатно у влади у којој неко као министар културе Златко Хасанбеговић умањује злочине усташа, Ковач је констатовао да је у Хрватској потребно још спровести савладавање прошлости Другог светског рата и комунизма.

"То, међутим, не сме да се догоди на рачун будућности. Морамо у земљи пре свега да се посветимо привреди, младим људима. Само у прошлој години је 50.000 Хрвата емигрирало у Немачку", указао је шеф хрватске дипломатије.

Ковач је истакао да у Хрватској треба коначно да се води отворена дискусија о тоталитарној прошлости.

"Уверен сам да је Хрватској потребна, једна добро промишљена, структурисана, јавна 'психотерапеутска седница', у којој би сви у земљи могли да се изјасне о прошлости. Након такве дебате биће нам боље. Потом можемо лакше да се посветимо обликовању наше будућности", рекао је Ковач.

"Ако екстремистима и популистама било које оријентације желимо да одузмемо ветар из једара, а то желимо, морамо водити отворену, демократску дебату о прошлости и у Хрватској", поручује шеф хрватске дипломатије.

Ковач сматра да, након што се то спроведе на националном нивоу, "психотерапијска седница" може бити проширена на суседне државе, како би се разговарало о заједничкој прошлости.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи