Инцко: Шешељу забрањен улазак у БиХ, осим ако нема и њено држављанство

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да постоји одлука из 1998. године тадашњег високог представника Карлоса Вестендорпа, којом се лидеру Српске радикалне странке у Србији Војиславу Шешељу забрањује улазак у БиХ, али да му не може бити забрањен улазак у БиХ ако поседује и држављанство БИХ.

"Постоји одлука из 1998. године тадашњег високог представника Вестендорпа, којим се Шешељу забрањује улазак у БиХ. Ту одлуку потврдио је и бивши високи представник (Педи) Ешдаун и она је још на снази", рекао је Инцко за сарајевске Вијести.

Он је подсетио и на одлуку о европским људским правима, која каже да се некоме не може забранити улазак у своју земљу, у земљу чије држављанство има.

"Министарство безбедности БиХ треба да утврди да ли је Шешељ држављанин БиХ. Ако јесте, он има право да уђе у БиХ, у супротном, одлука о забрани уласка је на снази", навео је Инцко.

Шешељ је најавио да одмах након избора који се у Србији одржавају 24. априла, намерава да посети Републику Српску (РС), а почетком маја би дошао и у Сарајево.

Председник РС Милорад Додик изјавио је у понедељак да Шешељ, као слободан човек, има право да дође у РС.

Шешељ је у понедељак Министарству унутрашњих послова у Београду поднео захтев за издавање пасоша, најавивши да намерава да већ пре избора посети Загреб, иако му је Министарство унутрашњих послова Хрватске 31. марта забранило улазак у Хрватску због опасности од угрожавања јавног поретка, речено је тада агенцији Бета у хрватској полицији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи