Славко Голдштајн за РТС: Ни ја нећу ићи у Јасеновац

Публициста Славко Голдштајн каже за РТС да, у знак подршке јеврејским општинама у Хрватској, ни он ове године неће отићи у Јасеновац. Представници Јевреја у Хрватској одлучили су да ове године бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, наводећи да хрватска држава ништа не предузима у вези са релативизацијом и ревитализацијом усташтва.

"Ја бих написао другачије образложење, али се у суштини слажем са тим и такође нећу ићи", рекао је Славко Голдштајн за РТС.

Рекао је да одлуку Координације јеврејских општина начелно подржава јер Јеврејска општина Загреб има јаке разлоге да буде незадовољна третманом садашњих власти према Јасеновцу.

"Не бих рекао да се ради о ревитализацији усташтва него ширењу једне атмосфере у којој Јевреји као такви нису погођени, али морају бити забринути јер се заиста ради о реминисценцијама и рецидивима усташке идеологије", рекао је Голдштајн.

Према његовим речима, за овакву одлуку јеврејских општина држава је крива јер није на време консултовала општине и остале националне мањине.

"Сада је до комеморације мање од месец дана, а уобичајено је да се консултује барем два-три месеца раније да би се саставио дневни ред и протокол комеморације. Ове године је то, међутим, потпуно изостало", истакао је Голдштајн.

Поновио је да држава јесте и ове године одобрила средства за комеморацију у износу од 500.000 куна, колико је одобрено и за комеморацију у Блајбургу.

"Јеврејске општине јесу тражиле контакте још пре два месеца о тој теми. Ја нисам члан те општине него друге заједнице, али их разумем што су тако реаговали зато се тако приклањам", закљчио је Голдштајн.

Координација јеврејских општина као разлоге одлуке о недоласку на комеморацију наводи "неслагање с политиком нечињења у односу на измене постава музеја у Јасеновцу, одлагање именовања Савета ЈУСП 'Јасеновац', али и дневнополитичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи