Хрватска очекује да ће Јевреји ипак доћи у Јасеновац

Званични Загреб изразио је жаљење због одлуке Координације јеврејских општина да ове године не учествују на комеморацији жртвама логора Јасеновац, истичући изузетну важност њиховог присуства.

"Влада изражава жаљење због одлуке Координације јеврејских општина да ове године не учествују на комеморацији жртвама логора Јасеновац. Влада искрено сматра да је њихово присуство на комеморацији изузетно важно и да изнесени разлози нису у сразмери значаја њиховог најављеног изостанка", наведено је у владином одговору, јавила је Хина.

Влада у Загребу осуђује деградацију демократских вредности.

Бански двори подсећају да се влада "јасно и недвосмислено оградила од говора мржње, вређања и несношљивости, те осудила сваки покушај деградације достигнутих демократских вредности".

"Истицање симбола и слогана тоталитаристичких режима влада сматра неприхватљивом појавом и позива све грађане да својим примером не нарушавају углед Хрватске", стоји у владином одговору.

Директорка Јавне установе спомен-подручја "Јасеновац" Наташа Јовичић рекла је Хини да се нада да ће Координација ипак променити своју одлуку.

Јовичићева је рекла да незадовољство поставом Музеја "траје већ дуго", те да је о целој проблематици везаној уз спомен подручје разговарала с министром културе Златком Хасанбеговићем.

Према њеним речима, незадовољство поставом Музеја "траје већ дуго", те да је о целој проблематици везаној уз спомен подручје разговарала с министром културе Златком Хасанбеговићем.

Када је реч о "дневнополитичким догађањима везаним уз релативизацију и ревитализацију усташтва", што се наводи као један од разлога недоласка на комеморацију, Јовичићева каже како за то није крив ЈУСП Јасеновац већ је то шири друштвени проблем за који треба наћи решења.

Координација јеврејских општина као разлоге одлуке о недоласку на комеморацију наводи "неслагање с политиком нечињења у односу на измене постава музеја у Јасеновцу, одлагање именовања Савета ЈУСП Јасеновац, те дневнополитичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи