Изетбеговић: Треба бити храбрији у праштању и помирењу

Политички лидери на Балкану морају бити храбрији у пружању руке, праштању и помирењу, чак ако би то значило губитак подршке у делу свог бирачког тела, поручио је Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ и лидер СДА.

Бакир Изетбеговић је истакао да то јесте тежи, али једини исправан пут.

"Алтернатива је мржња, страх од других и другачијих, жеља за осветом, наставак неповерења, подметања и препуцавања", рекао је Изетбеговић за бањалучке Независне новине.

На питање шта Бошњаци очекују од Срба, Изетбеговић не нагласио да треба да "истински пруже руку помирења".

"Дда прихвате да су ужасни злочини почињени над комшијама Бошњацима, да престану да негирају пресуђени геноцид, да престану да бране и славе злочинце и да на тај начин хипотеку злочина скину са врата целокупног народа", рекао је Изетбеговић.

Додао је да очекују заустављање све чешћих провокација и напада на повратнике, на њихову имовину и богомоље, да помогну Бошњацима и Хрватима у ентитету РС да остваре законска права на сигурност, запошљавање, школовање.

"Једном речју, да 20 година након рата коначно успоставе нормалне односе у делу Босне и Херцеговине у коем они чине изразиту већину", сматра Изетбеговић.

Председавајући Председништва БиХ напомиње да би Бошњаци волели да живе у земљи без подела, али да су жеље једно, а реалности друго.

"Бошњачки политичари не траже укидање ентитета РС, који је прихваћен Дејтонским мировним споразумом. У том ентитету Срби чине доминанту већину, али су у њему и Бошњаци и Хрвати конститутивни и равноправни народи и стога треба уклонити све инструменте дискриминације и доминације који су очигледно још увек присутни у том ентитету", тврди Изетбеговић.

Такође, Изетбеговић признаје да је током рата злочина било на свим странама, али да су бројке и односи почињених злочина неупоредиви.

"Сви треба да се суоче са властитим злочином, али српска страна мора да се суочи и са чињеницом да Армија Републике БиХ, са свим што јој се ставља на терет, у четири године ратовања није починила злочина колико је то починила војска коју су предводили Караџић и Младић за четири сата сребреничког покоља", навео је председавајући Председништва БиХ.

Поводом раније најаве да ће БиХ, након пресуде Радовану Караџићу, преиспитати могућности покретања ревизије тужбе против Србије за геноцид, Изетбеговић каже да судовима треба препустити да раде свој посао, да суде кривцима и тако скину хипотеку са невиних.

"У исто време треба се посветити садашњости и будућности. Цео наш регион се тихо осипа након таласа зла и деструкције који га је походио пре четврт века - пада наталитет, млади се исељавају, у Босни и Херцеговини имамо стотине хиљада празних кућа и станова. Основне школе се затварају, а ми се препиремо у вези са називом језика који ће се уписати у ђачку књижицу", истакао је Изетбеговић.

Такође, верује да обичан народ поздравља кораке ка помирењу, али је додао да је народ збуњен свађама политичара и наравно увек и поново стаје на страну "својих".

"Лидери треба храбрије да воде народе у правом смеру, а прави смер нису конфликти и бескрајна препуцавања и надмудривања", закључио је Изетбеговић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи