Атина: Успорена процедура враћања избеглица у Турску

Грчке власти саопштиле су да за данас није планирано ниједно враћање избеглица у Турску јер се повећао број подносилаца захтева за азил на острвима Лезбос и Хиос одакле је јуче враћена прва група миграната по споразуму ЕУ и Турске.

Три брода, са укупно 202 мигранта враћена из Грчке, стигла су јуче у турску луку Дикили, у складу са споразумом Турске са Европском унијом о решавању мигрантске кризе.

"Враћање избеглица ће бити настављено када се скупи довољан број људи и када турске власти то буду одобриле", изјавио је Франс пресу портпарол грчке службе за миграциону политику Јоргос Кирицис.

Турска страна је навела да би враћање избеглица могло сутра да буде настављено.

На острвима Хиос и Лезбос, где је стигао највећи број избеглица, последњих дана је успорена процедура регистрације избеглица јер се они који страхују да буду враћени у Турску све више пријављују за азил.

Кирицис је рекао да су због тога грчке власти приморане да ревидирају спискове миграната предвиђених за враћање у Турску и додао да ниједна особа која је поднела захтев за азил неће бити враћена док се њен предмет не размотри.

На Хиосу се појавио други проблем јер избеглице не желе да буду пребачене у камп у Вијалу где су протеклог викенда избили сукоби међу мигрантима.

Лидери ЕУ и турски премијер Ахмет Давутоглу постигли су у 18. марта споразум о заустављању илегалне имиграције и разбијању кријумчарских мрежа миграната.

Према том споразуму, "сви илегални имигранти који дођу у Грчку из Турске биће враћени" на турску територију.

У Грчкој има више од 52.000 избеглица блокираних после затварања балканске избегличке руте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи