Јевреји бојкотују комеморацију у Јасеновцу због усташтва

Координација јеврејских општина Хрватске ове године неће учествовати на комеморацији жртвама логора Јасеновац због "политике нечињења" у односу на измене поставке музеја у Јасеновцу и "дневнополитичких догађања везаних уз релативизацију и ревитализацију усташтва", потврдио је председник Координације Огњен Краус.

"Мишљења смо да је у таквом окружењу јасеновачка комеморација само прилика за задовољење форме у којој ће исти они који толершу усташку идеологију заузети позорницу како би исказали своје антифашистичке ставове и изразили пијетет жртвама", наводи се у саопштењу.

Годинама смо се прилагођавали протоколу с којим се нисмо слагали, сматрајући да је наше учешће важно с обзиром на бројне жртве наше заједнице. Након свих покушаја да нешто заједнички учинимо, то више нема смисла па ћемо комеморацију организовати сами у складу са јеврејском традицијом, поручила је Координација.

Замољен да прецизира шта Координација сматра "релативизацијом и ревитализацијом усташтва", Краус је агенцији Хинс писаним путем одговорио да је најбољи пример поставка музеја у Јасеновцу.

"Што се дневнополитичких догађања тиче, у више наврата у последње време те догађаје коментарисао у медијима. Ради се о усташким повицима за време марша улицама Загреба, на фудбалској утакмици у Осијеку, говору мржње у медијима, посебно на интернету, а више од тога о чињеници да држава не предузима и не жели да подузме баш ништа у вези с тим", истакао је Краус.

Краус је рекао да коментаре које су након тих догађања дали високи државни званичници у најмању руку сматра непримереним.

Краус је и раније изражавао незадовољство новим поставком музеја у Јасеновцу, за коју сматра да не приказује пуну истину о холокаусту и страхотама Незвисне државе Хрватске (НДХ) и да ублажава истину о усташком режиму.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи