Уочи примене договора ЕУ и Анкаре, полицајци Фронтекса стижу у Грчку

У Грчкој и Турској ужурбано се ради на последњим припремама уочи почетка примене договора Европске уније и Анкаре о враћању избеглица. У Грчку стиже око 400 полицајаца Фронтекса - Агенције за контролу спољних граница Уније, који ће надгледати превоз миграната и њихов повратак у Турску. Свакога дана до среде биће враћено око 250 људи.

Док се чека почетак примене договора Европске уније и Турске, чамци с избеглицама и даље пристижу на грчко острво Лезбос. Међу избеглицама је највише жена и деце. Нада не напушта ове људе, иако ће већ наредних дана прве групе миграната напустити територију Грчке и вратити се у Турску, према споразуму из Брисела.

"Морам да идем у Европу са својом породицом", кажe избеглица из Сирије.

Фронтекс је обезбедио три брода, који ће пловити од грчког острва Лезбоса до туске обале, како би у прва три дана превезли око 750 миграната, већином из Пакистана и Авганистана, који нису тражили азил или су им пријаве одбијене.

У кампу Идомени на грчко-македонској граници неизвесност – шта носи нови дан.

"Они који имају новац плаћају кријумчарима да их воде у Македонију. Ја за то немам пара, али бих учинила исто да могу. Сви тргују с нама", наводе избеглице.

У градовима Чешме и Дикили, на турској обали Егејског мора, у току су завршни радови на изградњи центара за прихват миграната.

"Почели смо изградњу кампа у петак. Рекли су нам да мигранти стижу из Грчке. Радимо убрзано, како би све на време било спремно за прихват људи", каже један радник.

Након затварања балканске руте за мигранте, у Грчкој је остало више од 52.000 избеглица. Уједињене нације затражиле су гаранције за безбедност избеглица, пре њиховог враћања у Турску.

"У овом тренутку је тешко зауставити кретање људи. Има много недостатака у споразуму Европске уније и Турске, који морају да се отклоне. Једна од слабости је на грчкој страни. Не зна се још кога ће враћати", каже председник Центра за азил и миграције Метин Корабатир.

У Србији је остало око 1.300 избеглица. Неколико десетина њих тражило је да се добровољно врати у земље из којих су дошли.

"Један део људи је у процесу тражења азила, негде око 250 људи који су затражили азил у нашој земљи. Та процедура је у току, видећемо како ће се наше власти изјаснити да се прође целокупна процедура за сваког од тих људи и имамо један део људи који ће кроз реадмисију бити враћени у земљу из које су дошли. Неки ће можда бити враћени кроз овај споразум Европске уније и Турске, неки ће можда бити враћени у кампове у Грчкој, али о сваком појединачном случају ће се изјашњавати тако да ћемо имати времена да то урадимо", указује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Због затварања граница за избеглице, око хиљаду и по људи протестовало је на италијанско-аустријској граници. Покушали су да пробију полицијски кордон, али су их аустријске снаге безбедности у томе спречиле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи