Кирцис: Фронтекс одговоран за повратак избеглица у Турску

Портпарол Комитета за избегличку кризу у грчкој влади Јоргос Кирцис, изјавио је да је Агенција за контролу спољних граница ЕУ (Фронтекс) једина одговорна за примену споразума између Европске уније и Анкаре о враћању избеглица у Турску.

Јоргос Кирцис је за АФП истакао да је само део од обећаних више од 2.000 припадника особља Фронтекса на лицу места.

Фронтекс је обезбедио три брода, који ће од сутра пловити од грчког острва Лезбос до туске обале, како би у прва три дана превезли око 750 миграната, већином из Пакистана и Авганистана, који нису тражили азил или су им пријаве одбијене.

Примена договора између ЕУ и Анкаре, о враћању избеглица из Грчке у Турску, почиње сутра, а обе земље ужурбано раде на последњим припремама.

"Планирање је у току", рекао је раније данас портпарол грчке владе за мигрантску кризу Јоргос Кирицис, а до сутра би у Грчку требало да стигне и око 400 полицајаца Фронтекса.

Свакога дана до среде биће враћено око 250 људи, а на броду ће сваки мигрант бити у пратњи по једног агента Фронтекса, навела је АНА.

Турска у међувремену ради на припреми центара за прихват враћених миграната у местима Чесме и Дикили, а локални медији јављају и да се припрема избеглички камп за 5.000 људи у Маниси, у унутрашњости земље.

Након затварања балканске руте за мигранте, у Грчкој је остало "заглављено" више од 52.000 избеглица које желе да иду ка Западној Европи.

Од тога је више од 5.600 регистровано после 20. марта, што је датум када је споразум ступио на снагу и након којег ће сви мигранти бити враћени у Турску.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи