Положен камен темељац за српску капелу у Маутхаузену

На војничком гробљу у аустријском граду Маутхаузену положен је камен темељац за изградњу спомен-капеле посвећене Србима, који су страдали у овом логору у Првом светском рату.

Српска заједница у Аустрији закупила је земљиште од Аустрије на 99 година и то средствима Републике Српске, пренео је сајт РТРС.

Капела ће бити изграђена под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика.

Маутхаузен је познат као највећи концентрациони логор Трећег рајха на подручју Остмарка, како се под нацистима звала Аустрија.

Улога Маутхаузена у индустрији државне смрти постављена је, међутим, четврт века раније, у јесен 1914, паралелно са првим операцијама аустроугарске војске на Балкану и у Галицији, када је та мала општина одређена за локацију заробљеничког логора.

На Војничком спомен-гробљу Маутхаузен данас лежи близу 11.000 жртава Првог и око 5.000 Другог светског рата.

И док о нацистичким жртвама Маутхаузена постоји солидна база података, становници ранијег логора су често непознати. Због тога је и тешко одговорити колико је Срба међу 11.000 у заробљеништву умрлих и на околним пољима испод безимених камених крстова покопаних заточеника.

Ни СПЦ не излази са коначним бројем, али на основу историјских извора и архива, пре свега аустријског Црног крста као организације која се надидеолошки и наднационално бави негом војничких спомен-обележја, рачуна се са неколико хиљада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи