ММФ одговара Викиликсу због оптужби за Грчку

Поводом навода Викиликса да је ММФ тражио кризни "догађај" како би натерао задужену Атину на завршне разговоре о реформама, у овој међународној финансијској институцији поручују да су веома јасно већ рекли свој став о томе шта је потребно за трајно решење економских изазова с којима се Грчка суочава.

Из централе ММФ-а у Вашингтону поручују да не желе да коментаришу "цурење информација, нити наводне извештаје о интерним дискусијама".

"Јасно смо изјавили шта мислимо да је потребно како би се трајно решили економски изазови с којима се Грчка суочава, оно решење које би Грчку поставило на пут одрживог раста, подржаног кредибилним пакетом реформи, које би се уклопиле са релаксацијом дуга од стране европских партнера", поручују из централе ММФ-а у Вашингтону.

Потребне реформе и циљеви би требало да буду засновани на кредибилним претпоставкама, наводе у ММФ-у.

"Постоји компромис о томе шта је изводљиво када је реч о реформама, и потребног износа за олакшање дуга"“, наводи ова међународна финансијска институција.

Грчка је данас затражила објаšшњење од ММФ-а о наводима Викиликса, а премијер те земље Алексис Ципрас најавио је да ће упутити писмо шефици ММФ Кристин Лагард и обавестити европске лидере након што је Викиликс на свом сајту објавио транскрипт телеконференције на којој су се званичници ММФ-а жалили да Атина предузима одлучне кораке само кад јој запрети банкрот.

Зато је био неопходан "догађај" како би се изазвала претња банкротом и Грци натерали да делују, наводно кажу званичници у документу датираном од 19. марта, док природа таквог "догађаја" није прецизирана, преноси АФП.

У разговору су, како се наводи, учествовали Пол Томсен, шеф одељења ММФ-а за Европу и Делије Велкулеску, шефица мисије ММФ-а у Грчкој.

Грчка влада је оштро реаговала на наводе Викиликса рекавши да ће тражити од ММФ-а да објасни да ли је трагање за условима за банкрот Грчке, званичан став Фонда.

"Премијер ће хитно послати званично писмо Кристин Лагард тим поводом", додала је канцеларија премијера Ципраса.

Иначе, интернет страницу Викиликс је 2006. године основао Аустралијанац Џулијен Асанж са групом истомишљеника, како би ту објављивали осетљива документа и тајне податке држава или концерна.

Викиликс је спој два појма - "Википедија", онлајн енциклопедија, и "ликс" што је енглеска реч за "цурење информација".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи