"Без испуњења хрватских услова за Србију нема чланства у ЕУ"

Хрватска инсистира на ставу да промена закона о ратним злочинима и државно-споразумна права за хрватску мањину буду услови за закључење приступних преговора са Србијом, каже шеф хрватске дипломатије Миро Ковач.

Као што је Београд, под притиском ЕУ, почео да односе са Приштином усмерава у добросуседске, мора променити закон о ратним злочинима, као и да државно-споразумно регулише права хрватске мањине, рекао је Миро Ковач у интервјуу аустријској агенцији АПА.

"Желимо да те тачке буду услови у преговорима, као и да морају бити примењене током преговора", рекао је Ковач.

"У супротном, преговори неће бити закључени“", уверен је Ковач.

Подсетио је да је Србија због, пре свега од Немачке и Велике Британије, траженог дијалога са Приштином две године чекала на почетак приступних преговора и истакао да се Београд због тога никоме није жалио.

"Загреб сада тражи укидање једног закона који судовима у Србији омогућава суђење за ратне злочине почињене на простору целе бивше Југославије. То није у складу са духом помирења и добросуседске сарадње", истакао је Ковач.

Додао је да Хрватска жели са Србијом да има партнерство, као што постоји између Немачке и Француске.

"Партнерство не значи да Србија себе представља као судију за читав простор бивше Југославије и тиме и за Хрватску. То је неприхватљиво и Хрватска очекује да тај закон буде промењен", нагласио је Ковач.

Стање у конфликту са Словенијом око границе на мору Ковач види релаксираније, преноси АПА.

Према његовим речима, Хрватска тежи ка билатералном решењу на основу међународног права.

"Можда можемо да прихватимо посредовање, зашто да не", констатовао је хрватски шеф дипломатије.

Хрватска, како је рекао, не жели да жури са приступањем еврозони.

"Требало би прво да оснажимо нашу конкурентност. Када будемо довољно конкурентни моћи ћемо да размишљамо о чланству у еврозони", поручио је Ковач.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи