Колико је опасан џихадизам на Западном Балкану

Недавно хапшење четворице наоружаних исламиста испред капије Високих Дечана на Косову и Метохији, покренуло је поново питање колико су земље Западног Балкана безбедне и да ли се и са наших простора регрутују људи за борбе на Блиском истоку. Безбедносне службе готово свих земаља у региону сарађују на том заједничком задатку како би спречиле евентуалне планиране терористичке нападе.

На цркви Светог Николе у Приштини и манстиру Високи Дечани недавно су осванули гарфити са натписом ИСИС. Ухапшена десточлана група радикалних екстремиста осумњичена је за припрему терористичких напада у јужној српској покрајини и врбовање војника за сиријско ратиште.

"Они користе индивидуалце у тим разговорима један на један или два на два и тако нађу начина да их некако заинтересују", каже члан скупштинског Одбора за надзор служби безбедности у скупштини Косова Ненад Рашић.

Скендер Хисени, министар унутрашњих послова Косова истиче да ниједан грађанин са Косова у последњих осам месеци није отишао у Сирију или Ирак да ратује.

"То потврђују све наше службе. Знамо да је на ратишту негде око 70 наших људи", рекао је Хисени.

Проф. др Ђокица Јовановић, социолог, објашњава да џихадизам нуди један начин отпора - ефикасан и спектакуларан, јак начин.

"Нарочито то утиче на младе људе што може да покрене оне који су иначе спремни за такву акцију, тим пре јер им ни друштво не нуди никакву перспективу", каже Јовановић.

У Скопљу је недавно осуђено шесторо европских џихадиста због мобилизације, финансирања и слања регрута на ратиште.

Македонци нису заборавили терористички напад у Куманову, а званичници у Македонији кажу да се од 110 регрутованих Македонаца, 72 вратило са сиријког ратишта

"Мора се тим људима понудити и рехабилитација и ресоцијализација - програми за дерадикализацију становништва. То морамо урадити", поручује саветник председника Републике Македоније Ивица Боцевски.

Стручњак за тероризам Марко Јорданов Тодоровић каже да, према проценама безбедносних служби, око 100.000 младих из држава Западног Балкана подржава исламистичке тј, екстремистичке идеје Исламске државе.

Косовско Специјално тижилаштво је до сада у 14 случајева подигло оптужнице против 44 особе због учешћа на ратиштима ван КиМ-а.

Како нам је потрвђено, још 136 особа је у поступку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи