Изетбеговић: Ту смо ако Вучић и даље жели да разговара

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић рекао је да премијер Србије Александар Вучић није тражио да се састане с њим током предстојеће посете Мостару и да за сада нема предлога за одржавање таквог сусрета, додајући да су Бошњаци и даље спремни на разговор са Вучићем.

На констатацију новинара у интервјуу за Н1 да је Вучић рекао да више неће говорити о Босни, Изетбеговић је подсетио да је било злочина на свим странама, али да је он спреман на разговор.

"Ако је Вучићева рука пружена и даље жели да разгова са Бошњацима, ми смо ту. Само ми себе нећемо редуковати, трагаћемо за правдом до краја и нека то не очекује од нас“, поручио је Изетбеговић.

Изетбеговић каже да Вучић није тражио да се састане с њим у Мостару.

"Пристао бих на састанак и тада би требало да искрено разговарамо. Време је пред нама. Радићемо на помирењу. БиХ никоме неће допустити шта је њено право, шта сме, а шта не, да нас упозоравају... Бићемо колико год будемо могли фактор који стабилизује ситуацију на Балкану"“, навео је Изетбеговић.

Додао је да ће односи Србије и БиХ ићи набоље, јер не постоји друга алтернатива.

"То је потреба и интерес и држава и народа. Шта је алтернатива? Неки нови конфликт који неки покушавају да изазову. То није наша страна сасвим сигурно. Ми трагамо за правдом и то је све. Ми се не постројавамо, не урезујемо крстове по људима, не нападамо цркве као што неки нападају џамије", тврди Изетбеговић.

Коментаришући ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу, Изетбеговић каже да би подржао иницијативу за његову забрану уласка у БиХ.

"За човека који је охрабривао злочине који су се десили не би требало да буде места у БиХ", каже Изетбеговић.

На питање да ли је процес помирења на Балкану успорен након пресуда Караџићу и Шешељу, Изетбеговић каже да су се догађале и горе ствари.

"Ако смо преживели све оно што смо преживели од '92. до '95. па опет има потребе, интереса и спремности за помирење, преживећемо и ове пресуде, нервозе, помало неодмерене реакције, претешке речи... Процес помирења нема алтернативе", наводи Изетбеговић, истичући да Караџић није добио максималну казну, а да је Шешељ ослобођен, као и да је то изазавало нервозу и бојазан у региону.

Изетбеговић тврди да ће наставити да тражи правду за Босну и Херцеговину.

"Ако буде шансе, нових доказа да тражимо правду, с обзиром на оно шта је Србија за време Милошевићевог режима урадила и дивљања четничких хорди, добили смо упозорење да ћемо ми бити криви за спиралу насиља која ће се евентуално тада десити. Не смемо одустати од трагања за правдом", навео је Изетбеговић, истичући да ће то бити повод за нове вербалне сукобе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи