Доскоцил: Крај је академске дискусије, прећи на дело

Морамо коначно да пређемо са академске дискусије на деловање, главни је закључак конференције министара одбране Централно-источно европске одбрамбене иницијативе (ЦЕДЦ) посвећене избегличкој кризи, на којој су учествовали и министри одбране западног Балкана.

Министри одбране сложили су се да је потребно извршити притисак унутар ЕУ у циљу заштите спољне границе и затварања свих избегличких рута, а Фронтекс би требало да буде подржан од цивилно војне мисије.

Ситуација какву смо имали прошле године не сме да се догоди још једном“, затражио је домаћин, министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил, који је у Беч позвао колеге из Хрватске, Словеније, Мађарске, Чешке и Словачке – чланице ЦЕДЦ, као и Пољске која има статус посматрача, и колеге из Србије, Македоније и Црне Горе.

Он је, на конференцији за штампу, рекао да је закључак скупа да је неопходно ефикасније заштити спољну границу ЕУ, да се трајно затворе све избегличке руте и да се коначно почне са враћањем избеглица које немају право на боравак.

С тим у вези је најавио да ће на следећем Савету министара одбране ЕУ бити вршен притисак у циљу успостављања цивилно војне мисије ЕУ.

Фронтекс је, према његовим речима, преоптерећена због чега је неопхдно да јој помогне цивилно-војна мисија, која треба што пре бити успостављена.

„Не сме се догодити да још једном нека држава, као што је био случај са Македонијом, буде остављена на цедилу“, казао је Доскоцил.

Министри одбране, који су јуче и данас разговарали у Бечу договорили су да до 12. априла саставе заједничко писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини у којем ће затражити да се садржај договорен на овом скупу стави на дневни ред Савета министара одбране ЕУ 18. априла у Луксембургу.

На Савету министара ће, како је рекао Доскоцил, учествовати и министри из Грчке и Немачке, који нису дошли у Беч, иако су, овај пут, били позвани.

Он је објаснио да је Грчка била позвана, али је отказала учешће, и да ће наредне недеље боравити у Атини, где ће разговарати са својим колегом.

Немачка је, према његовим речима, такође била позвана, али није било одговора на позив од стране немачке министарке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи