Десетак људи на протесту против пресуде Шешељу

Тек десетак људи окупило се на протесту на загребачком Тргу бана Јелачића, поводом ослобађајуће пресуде Хашког трибунала Војиславу Шешељу за злочине над цивилима у Хрватској, БиХ и Војводини.

Скуп, који су заказали Платформа 112 и Центар за жене жртве рата, завршен је након мање од двадесет минута, пренео је сајт Индекс.

Активисти наводе да су "задовољни одазивом, јер су све припремили на брзину".

"Нисмо очекивали ослобађајућу пресуду. Ово нам је брза спонтана реакција на шокантну пресуду, јер нема говора да су Шешељеви говори подстакли злочине. Надам се да ће жалбено веће критички размотрити ову пресуду, што очекују жртве и постјугословенска друштва", кажу организатори скупа.

Весна Тершелић из загребачког Центра за суочавање са прошлошћу "Документа" истакла је да пресуда не сме да буде оправдање за ширење говора мржње.

"Он није озбиљан политички актер већ је на маргини и надам се да ће тамо остати. Раст његове популарности може бити привремен", рекла је Тершелићева.

"Окупили смо се брзински и спонтано. Овим је поново нанесена неправда жртвама, надамо се да ће се она ипак исправити. Надамо се да ће пресуда бити промењена. Брине нас што она сад може да буде искоришћена за даљи говор мржње и може да подстакне наставак националистичких говора у Хрватској и региону", изјавила је Мартина Хорват из Гонга у име Платформе 112.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи