Шок у Хрватској и БиХ због ослобађајуће пресуде Шешељу

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић сматра да је Војислав Шешељ "један од највећих злочинаца на овим просторима" и да је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала "срамотан потез међународног кривичног права". И хрватски премијер је пресуду Шешељу назвао срамотном. Пресуда потврдила да је Тужилаштво тог суда покренуло неутемељен и политички процес, каже председник Републике Српске Милорад Додик. Медији у региону шокирани пресудом.

Колинда Грабар Китаровић је истакла да је пресуда Војиславу Шешељу срамотна и да се моли за "жртве великосрпске политике".

"Данашња ослобађајућа пресуда једном од највећих злочинаца на нашим просторима заиста је огроман ударац међународном кривичном праву. Она је управо срамотна", рекла је Грабар Китаровић у изјави за новинаре у Софији, пренела је Хина.

Хрватска председница каже да, ако се узме у обзир да је Хашки суд Шешеља осудио на четири године и девет месеци затвора само ради исказивања непоштовања према том суду и ради претње сведоцима у појединим случајевима, а да га је данас ослободио оптужби због хушкања и подстицања на екстерминацију, уништавање целих народа и на геноцид, то заиста не може бити ништа друго него пораз међународног казненог права.

"Данас молимо за све његове жртве и жртве великосрпске политике, од Вуковара преко Шкабрње до Сарајева, Сребренице и до Косова", навела је Грабар Китаровић.

Председник Владе Хрватске Тихомир Орешковић рекао је да је пресуда Војиславу Шешељу пораз Хашког тужилаштва.

"Пресуда Шешељу је срамотна, ово је пораз Хашког тужилаштва. Данас сам у Вуковару, којем је учинио зло и није показао кајање", изјавио је Орешковић новинарима у Вуковару.

Орешковић је подсетио да Шешељ и данас пали заставе Хрватске и ЕУ и истакао да очекује реакцију Србије. "Надам се да ће ту и Србија реаговати, јер је пут према ЕУ прави пут, и надамо се да ћемо видети праве одлуке и понашање од стране наших суседа", нагласио је Орешковић.

Упитан да ли ће ова пресуда променити услове које Хрватска тражи од Србије за њено напредовање у преговорима с ЕУ, Орешковић је одговорио да су услови свима јасни и да они подразумевају све што се очекивало и од Хрватске.

"Ово није ништа променило. Треба Србија да покаже да ће реаговати у позитивном смеру", рекао је Орешковић.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава оценио је да је ослобађајућа пресуда Војиславу Шешељу поражавајућа и "жалосна" за цео цивилизовани свет.

"Трагедија се претворила у трагикомедију", рекао је Пенава новинарима и додао да је пресуда Шешељу требало да буде пресуда великосрпској политици, а да је "завршила како је завршила".

Први потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко изјавио је да је констерниран и згрожен ослобађајућом пресудом Хашког суда Војиславу Шешељу, а председник Сабора Жељко Реинер изразио је наду да ће до краја поступка и правоснажне пресуде правда победити.

Челница ХНС-а и потпредседница Хрватског сабора Весна Пусић оценила је да се ослобађајућом пресудом Војиславу Шешељу, која је дискредитирајућа за Хашки трибунал, "шаље опасна порука".

Сматра да је због, како каже, "држања политичких равнотежа" ослобођен "један од најистакнутијих виновника злочина".

О пресуди Шешељу и на друштвеним мрежама 

Бројни хрватски политичари оценили су да је ослобађајућа пресуда Шешељу срамотна и шокантна, а велики број реакција стиже преко друштвених мрежа.

Тако је посланик владајућег Моста Миро Буљ на свом Фејсбук профилу тражио хитну седницу Сабора. Посланик Европског парламента из ХДЗ-а Андреј Пленковић изразио је жаљење због данашње хашке пресуде. Хрватска посланица у Европском парламенту Ружа Томашић поручила је да је мало рећи да је згрожена ослобађајућом пресудом Војиславу Шешељу.

"Ово је огромна срамота за Хашки суд! Ослобађајућа пресуда увреда је породицама жртава и нова непремостива препрека у односима између Хрватске и Србије", навела је Томашићева на свом Твитер налогу.

Ако је, каже, Хашки трибунал политички суд, а доказује се да јесте, и ако смо се досад већ опекли, зашто хрватске власти нису јаче лобирале у случају Шешељ, упитала је Томашићева.

Министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач сматра да је ослобађајућа пресуда за Војислава Шешеља у Хашком трибуналу увредљива и шокантна за све жртве, како је навео, "агресивне великосрпске политике".

Ковач је у писаној изјави достављеној хрватским медијима оценио да је оваква пресуда разарајућа за процес помирења међу људима и суседним државама.

"Сви они у свету који хушкају на рат, позивају на етничко чишћење и проводе политику насилног мењања међународно признатих граница добили су тиме морални бланко чек", навео је Ковач.

Хрватски министар правосуђа Анте Шпрље изјавио је у Осијеку да је ослобађајућа пресуда Војиславу Шешељу тужан дан за цивилизацију и 21. век, те да данас "поново горе Славонија, Барања, околина Сарајева, Зворник и Мостар, поново су запаљене куће, и поново су убијени, силовани и опљачкани људи".

Бивши премијер и лидер најутицајнијег хрватског опозиционог СДП-а Зоран Милановић изјавио је да је Шешељ "политички криминалац" и "крвник и хрватског и српског народа".

На пресуду је реаговао такође бивши, министар бранитеља Предраг Матић истичући да она показује да "право и правда често не иду руку под руку".

Реаговања и у БиХ 

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да не разуме како је Расправно веће Хашког трибунала могло да донесе ослобађајућу пресуду Војиславу Шешељу када је, како каже, јасно да је реч о особи која је доказано учествовала у агресији на БиХ.

Српска демократска странка (СДС) Републике Српске саопштила је да је задовољна одлуком Хашког трибунала.

"Поздрављамо одлуку двојице судија, који нису подлегли општем антисрпском карактеру суда. Верујемо да ће и у другостепеном процесу првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред овим судом истина победити", наведено је у саопштењу.

СДС сматра да је Шешељу нанета историјска неправда и да та чињеница није исправљена чак ни оваквом одлуком.

"Начин на који је вођен поступак против Шешеља, као и дужина трајања притвора без обзира на данашњу ослобађајућу пресуду још један је доказ да Хашки трибунал није правна него политичка институција", додаје се у саопштењу СДС-а.

Бивши председник Републике Српске и некадашњи лидер Српске радикалне странке у РС Никола Поплашен изјавио је да је оптужница против Војислава Шешеља "од почетка била фалсификат и на климавим ногама".

Мунира Субашић: Крив велики лоби Србије и Русије

Председница Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" Мунира Субашић изјавила је да је огорчена ослобађајућом пресудом.

"Чула сам давно да је Шешељ њихова ноћна мора и они су њега пустили само да га се реше. Није ово случајно, већ се ради о некој игри", рекла је Субашићева за сарајевски Дневни аваз.

Према њеним речима, за овакву одлуку Хашког трибунала крив је "велики лоби Срба, Србије и Русије".

"Он је слободан, а сада ће подизати оптужнице против наше деце која су остала жива, јер су крива зато што су остала жива. То показује и случај Насера Орића и свих других. Иде се на то да се жртве изједначе са злочинцима. Видећемо шта ће наша паметна елита и интелектуалци урадити", оценила је Субашићева.

"Као муслиманка била сам срећна што је формиран Хашки трибунал, али, ево, видим да политика помало улази и на његова врата. Било је јако важних пресуда у Хашком трибуналу, а видећемо шта ће у Шешељевом случају одлучити Жалбено веће", закључила је Мунира Субашић.

Загребачка "Кућа људских права" оценила је пресуду Војиславу Шешељу као досад "најпоразнију првостепену пресуду Хашког трибунала".

Удружење за друштвена истраживања и комуникације изразило је жаљење због ослобађајуће пресуде Шешељу, уз оцену да је Хашки трибунал пресудом поручио да се злочин и говор мржње током рата исплати.

Невладина организација Центар за суочавање с прошлошћу "Документа" из Загреба поручила је да је шокирана ослобађајућом пресудом Војиславу Шешељу, јер је он, како сматрају, "симбол ширења етничке мржње и ратнохушкачке политике која је за последицу имала протеривање десетина хиљада људи и убиство више од 900".

Председник Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора Данијел Рехак изјавио је за Т-портал да се из пресуде Шешељу види да је реч о политичком суду и упитао се које су то доказе хрватске институције послале у Хаг.

Црногорски премијер Мило Ђукановић је, поводом пресуде Шешељу, рекао да му је драго што је сваки човек слободан.

"Више волим да је свако слободан, него да је свако утамничен, без обзира на то да ли се слажем или не. Што се мене тиче, примам к знању и честитам слободу Шешељу", рекао је Ђукановић.

Медији о пресуди

У првим извештајима хрватски медији који су уживо преносили изрицање пресуде оцењују да је хашка пресуда шокантна. 

Јутарњи лист доноси текст под насловом "Срамота у Хагу, ноторни ратни хушкач је слободан", а Вечерњи лист "Шок из хашке суднице: Војислав Шешељ ослобођен по свим тачкама оптужнице".

Загребачки портал Индекс известио је кратко да је Хашки трибунал одлучио да "четнички војвода Војислав Шешељ није крив по свим тачкама оптужнице".

Хрватска радио-телевизија јавила је да је Шешељ неправоснажно ослобођен одговорности за ратни злочин уз констатације да је лидер радикала по ослобађању на свом Твитер налогу наставио да провоцира "у свом класичном тону".

Агенција Хина је пренела вест о ослобађајућој пресуди Шешељу по свим тачкама оптужнице цитирајући у наслову став Тужилаштва које је навело да је "Велика Србија политички, а не злочиначки циљ", док је агенција Фена кратко јавила да је лидер радикала ослобођен. 

И сарајевски портал Кликс на ударном месту доноси информацију да је Претресно веће Хашког трибунала ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, па тиме и за злочине за које се теретио да је починио на подручју БиХ.

Дневни аваз је, такође, пренео као ударну вест о ослобађајућој пресуди Шешељу.  

Радио-телевизија Републике Српске је вест о ослобађању Шешеља пренела под насловом "Шешељ није ни за шта крив".

Портал бањалучких Независних новина такође је објавио да је Шешељ ослобођен оптужбе по свим тачкама уз приказ његовог твита на којем је поручио: "Како чујем, битка је изгледа завршена."

Да је Хашки трибунал ослободио Шешеља, пренели су и црногорски медији. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи