РС, више особа ухапшено у вези са "Бобар банком"

У опсежној полицијској акцији у Републици Српској јутрос је ухапшено више особа. Акцију је извела Агенција за истраге и заштиту у сарадњи са МУП-ом Републике Српске, а по налогу Тужилаштва. До акције је дошло након вишемесечне детаљне истраге кривичних дела и незаконитости у вези са "Бобар банком", пренели су медији у БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа), у оквиру оперативне акције која се од јутрос спроводи на подручју Бијељине, Бањалуке и Зворника, ухапсили су десет особа због постојања основа сумње да су починили организовани криминал, преносе Независне новине.

Ухапшене су Директорка Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац и директорка Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС Снежана Вујинић.

Ухапшени се сумњиче за злоупотребу положаја или овлашћења, злоупотребу овлашћења у привреди, прање новца, фалсификовање или уништавање службене исправе, непријављивање припремања кривичног дела и фалсификовање или уништавање пословних или трговачких књига или исправа, саопштено је из Сипе.

Припадници Сипе претресају објекте на три локације на подручју Бијељине и Бањалуке с циљем проналажења и привременог одузимања документације и других предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Ухапшени ће бити приведени у службене просторије Сипе ради криминалистичке обраде, након чега ће се, сходно упутствима поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучити о њиховом даљем статусу.

После смрти власника банке Гаврила Бобара крајем септембра прошле године, "Бобар банка" је ликвидирана због презадужености и неликвидности, а без посла је остало 206 радника.

У банци је остало заробљено око 130 милиона евра, од чега је чак 45 милиона депозита грађана.

Нешто раније, по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, припадници Сипе ушли су и у просторије Агенције за банкарство у Бањалуци и зграду Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. 

Тужилаштво БиХ: Штета кредитном рејтингу БиХ 

Из Тужилаштва БиХ раније је саопштено је да су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ лишили слободе више особа осумњичених да су оштетили "Бобар банку" и банкарски сектор за око 123 милиона конвертибилних марака и на тај начин нанели штету банкарском систему у финансијском статусу БиХ.

У раним јутарњим часовима, реализована је акција кодног назива "Лавина" према налогу Тужилаштва БиХ, у којој учествује више десетина полицијских службеника Сипе уз подршку МУП-а Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Акције Тужилаштва БиХ и Сипе резултат је вишемесечне детаљне истраге кривичних дела и незаконитости везаних за "Бобар банку", низ повезаних правних особа из групације Бобар и банкарски сектор, преносе Независне новине.

Упоредо са хапшењима врше се и претреси осумњичених.

Та лица су осумњичена да су као група припадника међусобно повезаног и организованог злочиначког удружења, у међусобном договору, починила низ незаконитости у пословању "Бобар банке", првенствено у додели кредита у вишемилионским износима, као и незаконитих банкарских гаранција за разне послове, уз кршења процедура и гаранција прописаних Законом о банкама Републике Српске.

Они су на тај начин нанели штету и омогућили стицање незаконите имовинске користи у износу од око 123 милиона КМ, а тај износ достиже више од 10 одсто буџета свих институција БиХ, наведено је из Тужилаштва БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи