Ревизија са три непознате

На линији Сарајево–Бањалука–Београд још се полемише о томе да ли има правног основа да се покрене ревизија поступка по тужби БиХ против Србије за агресију и геноцид. Председник Владе Александар Вучић каже да се став Србије није променио, да поштује БиХ, али не дозвољава да неко угрожава Републику Српску. Поставља се питање има ли у тројном Председништву БиХ механизма за доношење одлуке о ревизији?

Ових дана зграду Председништва БиХ у Сарајеву чека реконструкција. Осим крова који прокишњава, предстоји обнова инсталације, прозора, фасада. Реконструкција је, чини се, неопходна и у односима унутар зграде – због несагласности у читању пресуде Радовану Караџићу и да ли је она основа за ревизију тужбе БиХ против Србије.

Док бошњачки члан најављује ту могућност, хрватски не верује, српски каже да је то неприхватљиво.

"Не верујем, превише је отворених правних питања", поручује хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић каже да свако може имати жеље и политичке намере, али истиче да од тога нема ништа јер је ревизија немогућа без одлуке Председништва.

"Нема ни правне, ни било које могућности. Ја као српски члан Председништва бићу против, а без моје одлуке немогуће је да се деси. Постоји теоретска могућност да ме прегласају, али мислим да ни од тога нема ништа", наводи Иванић.

Председништво БиХ једино има уставно право да се бави спољном политиком. Одлучују по принципу консензуса. Ипак, интереси три нације неретко су утицали на јединствену политику. Тако је и поднета тужба против Србије, упркос противљењу српског члана.

"Тада није постојао консензус, али адресант је био спреман да мимо правила у БиХ прихвати такву тужбу. Теоретски можемо да кажемо – кад је некад могло, може и сада. Сада није реално јер су се односи стабилизовали. Показује пример Косова, где би одавно Косово било признато", каже професор ФПН-а и бивши члан Председништва БиХ Ненад Кецмановић.

Међутим, 2012. године представнику БиХ у Уједињеним нацијама дата је инструкција да гласа за резолуцију о Сирији без заједничког става Председништва о том питању. Шта ако у овом случају дође до прегласавања?

"Уколико би дошло до прегласавања, постоји механизам да представник РС Младен Иванић затражи заштиту виталних националних интереса, и читава ствар се преноси на Скупштину РС", истиче Кецмановић.

А, баш је Републику Српску председник Владе Србије прву поменуо када је изречена пресуда Караџићу, надајући се, како је рекао, да она неће имати последице по тај ентитет. Понавља да је политика Београда помирење.

"Моје је било да заштитим државу за коју неко каже да ће да прави ревизију тужбе, на то ја морам да реагујем. Да ли неко може да разуме да председник Владе не реагује на позив за ревизују тужбе, шта је друго мој посао?", упитао је премијер Србије Александар Вучић.

За разлику од пресуде Караџићу, Вучић верује да ће сутрашња пресуда лидеру радикала Војиславу Шешељу имати мањи правни значај, али исти људски. Сигуран је да она не може и неће оставити и политичке последице по Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи