СИПА: На страним ратиштима 70 држављана БиХ

Према званичним подацима Агенције за истраге и заштиту у БиХ (СИПА) тренутно је на страним ратиштима око 70 држављана те државе, а у досадашњим сукобима их је погинуло између 40 и 50.

Према оперативним подацима којима располаже СИПА тренутно је број држављана БиХ који ратују на страним ратиштима нижи у односу на цифре које су у претходном периоду представљане јавности.

"Према расположивим оперативним сазнањима Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), на страним ратиштима тренутно борави око 70 држављана БиХ који као борци учествују у оружаним сукобима, док је између 40 и 50 држављана БиХ изгубило живот на страним ратиштима у претходном периоду", потврдили су за Кликс из Државне агенције.

Ипак, оно што забрињава је да поред особа који одлазе на страна ратишта као борци, већи је постотак оних који одлазе као цивили, а то су углавном целе породице, где мужеви са собом воде жену и децу.

Такође, за већину особа који учествују на страним ратиштима установљено је да су то особе са криминалном прошлошћу, односно да су имали проблема са законом због разних крађа, насиља...

Одређени број особа које су ратовале у Сирији или Ираку, највише као припадници тзв. ИД или неке друге групе, у међуврену су се вратили у БиХ. Тужилаштво је и процесуирало одређени број таквих особа, који углавном након судског поступка добију казне затвора до годину дана.

"Тренутно су подигнуте оптужнице против 20 особа, а под истрагом је неколико десетина особа због учешћа на страним ратиштима", потврдили су из Тужилаштва БиХ за Кликс.

Од почетка ратних сукоба у Сирији и Ираку тешко је установити колико је држављана БиХ активно укључено на ратиштима. Према одређеним проценама Уједињених нација (УН) на страним ратиштима налази се укупно око 217 бораца из БиХ.

Ипак, стручњаци упозоравају да подаци са којима се располаже никако не могу бити у потпуности тачни, и да су те цифре промењљиве.

На недавно одржаној радионици ОЕБС-а истакнуто је да и сви борци на страним ратиштима, који се повезују са БиХ, не морају нужно имати неке велике везе са том земљом. Одређени број њих има двојно држављанство, или су само рођени у БиХ.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи