Парламент подржао прекид сарадње са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ

На посебној седници Народне скупштине РС, поводом упада припадника Сипе у зграде полиције и општине у Новом Граду, посланици подржали одлуку Владе РС о прекиду сарадње са државним правосудним институцијама и Сипом. Председник Милорад Додик поручио да се Република Српска мора супротставити непоштовању прописа и закона.

Владајућа коалиција у Народној скупштини РС подржала је одлуку Владе РС да прекине сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (Сипа) због хапшења Срба на подручју Новог Града, осумњичених за ратне злочине над Бошњацима, и претреса просторија полицијске станице и општине.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска спровести ове закључке како би се супротставила таквом понашању правосудних институција и Сипе.

"Пробајте нас тестирати. Ако сада уступимо своје право другом, живећемо у неправди", рекао је Додик обраћајући се посланицима на ванредној седници парламента РС.

Оценио је да није реч ни о каквом ванредном стању, али да РС тражи да се поштују ред и закон.

"Тужилаштво и Суд БиХ не могу да се играју на овај начин", рекао је Додик и додао да није проблем да се сарађује већ да је проблем непоштовање прописа и закона.

Истакао је да РС ни у једном случају није правила опструкције када су ратни злочини у питању и да је то опредељење свих влада и политика у РС.

"Ово је груба провокација. Оног тренутка када процедуре око неких питања буду јасне, РС ће поново успоставити сарадњу", закључио је Додик, пренели су бањалучки медији.

Претходно је Додик подржао активности у циљу заштите суверенитета и надлежности Републике Српске.

"Као одговорни људи морамо водити рачуна о томе и на то смо присиљени", каже Додик.

Додаје да ће прекид сарадње са Сипом, Судом и Тужилаштвом трајати док се не реше процедуре.

"Ствар није једноставна. Не желимо сукоб, али желимо да заштитимо своја права. Важно је остати у позицији да се не мења Дејтонски споразум, јер у једном времену које ће доћи биће важно шта пише у Уставу, а не шта је неко наметнуо", истакао је Додик.

Навео је да је потпуно непотребно, изван досадашње праксе, Сипа одлучила да уради то што је урадила у неизвесним околностима, што је могло да изазове и оружани сукоб, те да је могући сукоб спречен због одговорности надлежних како би се хладне главе данас о томе разговарало.

"БиХ нема надлежност за безбедност и одбрану. То је искључиво у области ентитета, као и у правосуђу. Све то добро изгледа. Међутим, пракса рушења Дејтонског споразума упорно траје све време. Имамо уставну позицију и неуставну ситуацију – институције ван Устава. Устав прецизно говори да у БиХ постоје стране које се могу договорити о новим надлежностима", навео је председник РС.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да су данашњи поступци Суда и Тужилаштва БиХ, као и Сипе осмишљени како би се дерогирале институције РС.

Из Канцеларијe високог представника саопштено је да правосудне институције и органи за спровођење закона на државном нивоу имају надлежност да делују у пуном капацитету на територији целе БиХ. 

Посланици осудили понашање Тужилаштва и Сипе 

Посланици владајуће коалиције оценили су да је данашње понашање Тужилаштва, Суда и Сипе "унапред смишљено" како би се дерогирао МУП РС, а оптужили су и опозицију за издају и ковање планова за рушење актуелног руководства РС.

Подржали су закључке клубова посланика Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС), Социјалистичке партије и Српског демократског слободног клуба, у којима се наводи да је Сипа у Новом Граду прекршила уставе РС и БиХ и непотребно угрозила интегритет МУП-а РС и узнемирила грађане и јавност, пренела је РТРС.

У закључцима се истиче да је основни услов за даљу сарадњу органа и институција БиХ и РС спровођење уставних надлежности и међусобна координација органа и институција надлежних за обезбеђивање и спровођење владавине права, уставности и законитости.

Народна скупштина РС је позвала представнике Српске у органима и институцијама БиХ да одмах спрече даље доношење било којих одлука којима се "угрожава уставни интегритет, идентитет и субјективитет Српске, као државотворне јединице БиХ".

Грађани, јавна гласила и јавност се позивају да се понашају мирно и уздржано и пруже подршку свим мерама и активностима које ће донети органи и институције РС поводом дешавања у Новом Граду.

Посебном скупштинском заседању, које је одржано на захтев премијерке Жељке Цвијановић, нису присуствовали посланици опозиционих странака.

У међувремену је министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио да је Влада РС ту одлуку донела "у тренутку када Тужилаштво БиХ приводи крају бројне истраге о криминалним аферама у РС и када се очекују хапшења оних који су учествовали у тим аферама".

"То се догађа сада, када су бројне истраге приведене крају и када ове институције треба да покуцају на врата многих и разоткрију учеснике у милионским аферама", рекао је Мектић.

Како преноси бијељинска Телевизија БН, Мектић је рекао да је, док је СНСД Милорада Додика био на власти на државном нивоу у претходних 10 година, извршено 10 претреса полицијских станица, четири општине и две месне заједнице, али да због тога нико није прекидао односе са органима БиХ.

Од раних јутарњих сати већи број припадника Сипе хапсио је и претресао објекте на подручју Новог Града, због постојања доказа да су структуре полиције и цивилне заштите биле укључене у процес уклањања и скривања тела и посмртних остатака 27 жртава из села у месту Масловаре, после почињеног злочина, а за којима се већим делом још трага, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Том приликом је ухапшено пет осумњичених за ратне злочине, а претресене су четири локације, међу којима и зграде полиције и општине. Ухапшени су под истрагом и осумњичени су да су починили кривично дело злочин против човечности.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи