РС прекида сарадњу са Сипом, Судом и Тужилаштвом БиХ

Влада Републике Српске одлучила је да прекине сваку сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ и Државном агенцијом за истраге и заштиту (Сипа) због хапшења која су спроведена на подручју Новог Града, објавио је портал бањалучких Независних новина.

Прекид сарадње са Тужилаштвом, Судом и Сипом, односи се и на институције РС, потврдио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС након ванредне седнице Владе РС, одржане  у Бањалуци.

"Влада РС сматра да јутрошњи поступак Сипе представља грубо кршење полицијске сарадње", истакао је Лукач.

Он је рекао новинарима да је на ванредној седници Владе РС закључено да се претресом зграда општине, полиције и комуналног предузећа у Новом Граду који је обавила Сипа доводи у сумњу поверење у МУП Српске, које је до сада увек сарађивало са безбедносним агенцијама у БиХ, те Судом и Тужилаштвом БиХ.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да још не жели да коментарише одлуку Владе РС да прекида сваку даљу сарадњу са државним судом и тужилаштвом, као и Агенцијом за истраге и заштиту БиХ (Сипа).

"Заказана је седница Народне скупштине Републике Српске и сачекаћу да видим како ће се тамо ствари одвијати. Не бих преурањено доносио закључке, јер остављам простор да се у парламенту РС промене ствари", рекао је Мектић за сарајевски Кликс. Мектић је кадар СДС-а у Савету министара БиХ.

Заменик председавајућег Представничког дома БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је одлука Владе РС о прекиду сарадње с Судом и Тужилаштвом БиХ, као и Сипом, створила озбиљну ситуацију.

"Ово је озбиљна ситуација. По први пут имамо такву одлуку једног ентитета да прекида сарадњу с државним институцијама. То је недопустиво, јер се ради о кршењу Устава БиХ. Свакако би требало да реагује високи представник, јер се ради о опасној ситуацији. Сада се може десити да имамо сукоб полицијских агенција", упозорио је Џаферовић.

Поводом одлуке Владе РС реаговало је Тужилаштво БиХ наводећи да су претресе затражили и наредили Тужилаштво и Суд БиХ, због постојања доказа да су структуре полиције и цивилне заштите биле активно и директно укључене у процес уклањања и скривања тела и посмртних остатака 27 жртава из села у месту Масловаре. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи