Нови Град - ухапшено пет особа, претрес и у полицијској станици

На подручју Новог Града ухапшено је пет особа које се терете за ратне злочине почињене на том подручју током 1992. године над Бошњацима, саопштено је из Тужилаштва БиХ. Ухапшени су Љубан Бабић, Ранко Балабан, Рајко Карлица, Мирко Оџић и Миленко Брчин.

У саопштењу тужилаштва БиХ се наводи да се у Републици Спској спроводи најопсежнија акција у процесуирању ратних злочина на том подручју и да се поред хапшења врше претреси на четири локације.

Претреса се и зграда полиције, која је под стражом и контролом Агенције за истраге и заштиту БиХ.

У току је претрес и у згради општине Нови Град и седишту Комуналног предузећа, као и на још једној локацији ради проналаска архивског материјала и доказа из ратног периода и "откривања радњи које су чињене на прикривању доказа".

На терену су и истражиоци Тужилаштва БиХ, који координирају акцијом. Петорица ухапшених су под истрагом и осумњичени су да су починили злочин против човечности.

Као последица почињених злочина, како се наводи, десио се прогон готово целокупног становништва бошњачке националности са тог подручја и убијено 27 цивила бошњачке националности из села Агићи и Екићи.

Током прогона почињена су мучења, злостављања, незаконита заточења, пљачкање имовине, наношења тешких телесних и душевних озледа, а становништво је углавном протерано на подручје Хрватске.

Велики број прогнаних није се ни до данас вратио и живи у исељеништву широм БиХ, Европе и света, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи