Лезбос, обалска стража спасила 2.000 људи

Шеф Обалске страже на грчком острву Лезбос Антониос Софиаделис каже да је у мору око тог острва стража спасила око 2.000 људи који су били на претрпаним чамцима.

Антониос Софиаделис каже да кријумчари шаљу бродове којима управљају мигранти, а који су претрпани и да је таква вожња најјефтинија, јер се цена креће од 1.000 до 1.500 евра.

"На чамцу дугачком око девет метара, који је предвиђен за 15 особа, буде и до 45 људи. На тим чамцима су многе породице са децом. Вип бродови, на којима је мање људи и које возе кријумчари далеко су скупљи и коштају око 2.500 евра", истиче Софиаделис.

Додаје да сарадња са Турском није на задовољавајућем нивоу и да првенствено Турска не ради на хапшењу кријумчара, док је грчка страна ухапсила 17 само на Лезбосу.

"Покушавали смо да обавестимо локалне власти још када уочимо брод у њиховим територијалним водама, али није било одговора. Сада се воде преговори на највишем нивоу и надамо се бољој сарадњи", каже Софиаделис.

Додаје да бродови нису лако уочљиви ноћу, а да обалској стражи недостају и бродови и друга опрема, па се тиме повећава и опасност од утапања избеглица.

"60 или 70 људи се удавило ове године. Спасили смо много деце. На чамцу на коме је 50 људи увек има око петнаесторо деце", истиче Софиаделис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи