Грабар Китаровић: Даблински споразум је мртав

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оценила је да Даблински споразум, који регулише која је земља Европске уније одговорна за тражиоце азила, више није на снази.

"Питање је колико је Даблински споразум данас више уопште на снази - по мом мишљењу, он је мртав", рекла је Грабар Китаровић.

Председница Хрватске је то рекла одговарајући на питање зашто Хрватска не спроводи правила Даблинског споразума иако је министар унутрашњих послове те земље Ранко Остојић рекао да, уколико избеглица у Хрватској буде више од 4.000, неће бити проблем збринути их и регистровати по даблинским правилима.

Грабар Китаровић је додала да је решење за избегличку кризу заштита грчко-турске границе, а да Хрватска није земља првог прихвата ни прва држава у коју избеглице улазе, преноси Хина.

"Пре Хрватске они прођу кроз неколико земаља које се класификују као сигурне, од Грчке, преко Македоније до Србије и сматрам да све формалности, па и регистрацију, треба обавити већ при самом уласку у ЕУ, дакле у Грчкој", рекла је Грабар Китаровић на конференцији за новинаре након састанка са словачким председником Андрејем Киском.

"Грчка граница сад је и наша граница и сви заједно, ЕУ и Грчка, треба да дођемо до решења како заштитити ту границу. То је право питање", рекао је Киск.

Грабар Китаровић је додала да Хрватска мора да региструје све који улазе у њу због националне сигурности.

"Изјава министра Остојића односила се на претпоставку да у Хрватску укупно уђе четири хиљаде људи, а ушло их је пуно, пуно, пуно више од тога", подвукла је председница.

На питање да ли би Грчка требало да остане у Шенгену, Грабар Китаровић се сагласила са словачким председником који је подсетио да је Грчка чланица ЕУ, Шенгена и еврозоне и да би, како је нагласио, требало учинити све да тако и остане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи