Чичак: Срби заштићени као поларни медведи, Пуповац: Не треба нам таква заштита

Председник Хрватског хелсиншког одбора Иван Звонимир Чичак тврди да су Срби у Хрватској заштићени као поларни медведи и пита зашто сви говоре о српској мањини у тој држави у којој живи и два одсто муслимана. Посланик из СДСС-а Милорад Пуповац поручио Чичку да Срби у Хрватској нису животиње којима треба заштита.

Иван Звонимир Чичак је за регионалну Телевизију Н1 рекао да цела јавност скочи на ноге чим се догоди нешто у вези са Србима.

"Срби су заштићени као поларни медведи. Цела јавност скочи на ноге чим се нешто догоди. Увек ће постојати проблем с обзиром на ратне ране, људи не могу то заборавити. Ту треба времена да се људи навикну на оно друго. Ми се као нација морамо привикнути на оно друго и на оне друге", рекао је Чичак.

Како је навео, једна од последњих анкета показала је да чак 70 одсто младих, од којих је већина први пут изашла на изборе, НДХ не сматра злочиначком творевином.

"Видите, рецимо расизам на утакмицама, нека утакмица с Локомотивом, Динамом, одједном неко почне да скандира "Убиј Србина!". То је резултат тога што су многи млади људи васпитавани у постратној трауми, то иде из уста на ухо. Питање је како то зауставити, а то је пре свега кућно васпитање", рекао је Чичак и додао да су политичари ти који би требало да реагују током таквих скандирања.

На изјаву председника Хрватског хелсиншког одбора реаговао је посланик у Хрватском сабору из Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.

Срби у Хрватској нису животиње, не траже заштиту већ очекују равноправни грађански статус и призната мањинска права, поручио је Пуповац.

Истакао је да Срби нису ни поларни ни лички медведи, ни било која друга врста животиња која треба заштиту.

"У том смислу не само да не уживамо заштиту, него је и не тражимо", рекао је Пуповац и додао како Срби у Хрватској очекују равноправни грађански статус, статус признатих мањинских права.

Очекујемо, рекао је Пуповац, да у Хрватској има мање оних који сматрају да је српско питање у тој држави решено.

"Упркос уверењу и настојању неких да га реше (питање српске мањине) управо по моделу поларних медведа, и упркос глобалном загревању које им прети, у Хрватској ментална, емоционална и политичка анализа трају довољно дуго", рекао је Пуповац за регионалну ТВ Н1.

На питање да ли је улога политичара најзначајнија у решавању проблема евентуалне неједнакости Срба у Хрватској, и на констатацију да политичари често долазе на фудбалске утакмице на којима се скандира "Убиј Србина!", уместо да са њих барем симболично оду, Пуповац је одговорио да га не чуди што се скандирање наставља.

"Будући да је Чичак заштитник Динама и његовог председника Управе, и да је јуче примио повељу Републике од стране председнице која до сада није имала проблема са скандирањима на Динамовим стадионима, као што нису имали ни многи други, онда нас не чуди што се то скандирање наставља, и што за сада нема изгледа да ће стати", истакао је Пуповац.

Јер, нагласио је, нити се представници државе у таквим тренуцима одлучују да напусте стадионе, нити се јавне телевизије, упркос законској обавези и закључцима у Сабору, одлучују на прекиде емитовања.

"Напротив, додао је, одређеним коментарима настоје да прикрију и умање размере говора мржње, и поруке и позиве на насиље који се могу чути на нашим стадионима", рекао је Пуповац.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи